Damrak haalt adem na herstel beurs Hongkong

AMSTERDAM, 24 OKT. Het herstel op de effectenbeurs van Hongkong en een iets hogere dollar hebben op de Europese beurzen, inclusief het Damrak, tot hogere koersen geleid. De Amsterdamse beursgraadmeter AEX stond vroeg in de middag op 897,66 punten, een winst van 1,73 procent (15,26 punten).

AMSTERDAM Gisteren was de Amsterdamse effectenbeurs met 3,6 procent gedaald. Toen ook Wall Street met 2,33 procent de donderdag afsloot, keken de handelaren met spanning uit naar de gebeurtenissen op de beurs in Hongkong. Toen die zich herstelde, veerde ook Amsterdam op. De koersindices van Londen, Frankfurt, Parijs en Zürich stonden vanochtend eveneens op een winst van tussen de 1 en 2 procent. De koersval van het Dow Jones-gemiddelde in New York was niet meer van invloed omdat het herstel van Hongkong een recentere indicator was. Van het aanhoudende verlies van de andere Aziatische markten trokken de Europese beurzen zich niets aan.

Op het Damrak wisten veel fondsen het verlies van gisteren weg te werken. De sterkste stijger onder de AEX-fondsen was VNU dat 2,20 (5,4 procent) steeg naar 43,20 gulden. Gisteren verloor de Haarlemse uitgever nog 3,30 gulden. Hagemeyer, gisteren wegens grote belangen in Hongkong verhoudingsgewijs nog de sterkste daler, steeg vanochtend 3,60 naar 90,80 gulden.

Philips ging 4,70 (2,93 procent) omhoog naar 164,90 gulden. Gisteren daalde de koers van het aandeel nog 10,80 gulden. Akzo Nobel steeg 7 gulden tot 346 gulden. Gisteren sloot dit aandeel met een verlies van 9,80 gulden.

In de koers van de dollar kwam vanochtend in Amsterdam weinig verandering. Vroeg in de middag noteerde de Amerikaanse munteenheid 2,0064 gulden vergeleken met 1,9995 aan het slot van gisteren.

HONGKONG De beurs van Hongkong heeft zich vandaag hersteld van de koersval 10,4 procent gisteren. De Hang Seng-index sloot met een winst van 6,9 procent.

TOKIO Ook de koersindex van de effectenbeurs van Japan is vandaag hogr gesloten. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot 212,19 punten hoger op 17.363,74. Dat kwam neer op een stijging van 1,2 procent.

Eerder op de dag was de koersindex door de 17.000-puntengrens gezakt en belandde het met een stand van 16.940 punten op het laagste niveau tot nu toe dit jaar.

BANGKOK De effectenbeurs van Thailand heeft zich vandaag niet kunnen herstellen. De index van de vijftig belangrijkste Thaise fondsen sloot op 494 punten, een verlies van 3,43 punten (17,56 punten)

SINGAPORE Ook op de beurs van Singapore hield de malaise aan. De toonaangevende Straight Times-index sloot op 1617,81 punten. Dat betekende een verlies van 1,94 procent (32,06 punten).

De beurs van Zuid-Korea liep zelfs nog een verlies van 5,49 procent op. De koersen van de beursfondsen in Indonesië daalden gemiddeld 0,76 procent.

NEW YORK De koersval van Hongkong kreeg zijn vervolg op de effectenbeurs van New York. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde 186,88 punten (2,4 procent) lager op 7847,77. Direct na het begin van de handel daalden de aandelenkoersen scherp.