Chocoladefirma's negatief na besluit

LONDEN, 24 OKT. De Britse chocalade-industrie heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van het Europees parlement dat kwaliteitschocolade voortaan alleen cacaoboter mag bevatten en geen andere vetten. De industrie geeft de strijd echter niet op. “We hebben misschien een slag verloren, maar de oorlog gaat door”, zei woordbevoerder John Newman van de branche-organisatie BCCCA.

Een zegsman van chocoladefabrikant Cadbury Schweppes suggereerde discriminatie van de Britse melkchocolade. “Wij willen alleen gelijke concurrentievoorwaarden zodat de consument kan kiezen met zijn smaakpapillen.” De consument moet voortaan op de voorkant van de verpakking duidelijk kunnen zien of in de repen behalve cacaoboter ook andere vetten zijn verwerkt. Een groot deel van de Britse en Ierse melkchocolade mag niet meer zo heten omdat er te weinig cacaoboter in zit. Straks moet het “huishoudchocolade” worden genoemd.

De Europese Commissie wil één lijn trekken in de Europese Unie en toestaan dat 5 procent van de cacaoboter in chocolade wordt vervangen door andere vetstoffen. Nu al zijn er zeven landen die deze samenstelling toelaten. Nederland, België en Frankrijk waren felle tegenstanders van dit belangrijke punt.

Voor Nederland is het erg belangrijk dat kwaliteitschocolade alleen cacaoboter mag bevatten. De nieuwe chocoladewet mag bovendien pas ingaan als er een betrouwbaar systeem is ontwikkeld om de hoeveelheid verschillende vetten nauwekeurig te bepalen. In Ivoorkust, belangrijke producent van cacao, werd gisteren positief gereageerd op het besluit en met name de amendering van het voorstel van de Europese Commissie door het Euro-parlement over kwaliteitschocolade. (ANP, AFP, Reuter)