Centrale directie GVB herverkaveld

AMSTERDAM, 24 OKT. Adjunct directeur Tjon a Ten van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) maakt geen deel meer uit van de centrale directie van het GVB. Volgens een woordvoerder van het GVB is dit het gevolg van “een herverkaveling van taken” binnen de directie.

Tjon A Ten kwam enkele maanden geleden in opspraak toen bleek dat hij 27.000 gulden uit de GVB-kas had geleend aan een liefdadigheidsstichting waarvan hij zelf penningmeester was. Volgens een GVB-woordvoerder heeft deze affaire niets te maken met de overplaatsing van Tjon A Ten. De woordvoerder benadrukt dat Tjon A Ten deel blijft uitmaken van de directie.

Het GVB krijgt per 1 november een nieuwe centrale directie, die het noodlijdende vervoerbedrijf er weer bovenop moet helpen. In de directie van het bedrijf is nog maar plaats voor drie topmensen: algemeen directeur A. Testa, financieel directeur Van Vliet en een nog aan te stellen directeur Techniek.

Los van de centrale directie is er nog een directeur Personeel en Organisatie en een directeur Holland Transport Advertising (HTA).

Van deze afdeling HTA die kennis over tram en metro aan het buitenland verkoopt, wordt Tjon a Ten vanaf 1 november directeur. Volgens een woordvoerder van het GVB was al jaren geleden afgesproken dat Tjon A Ten deze functie zou gaan vervullen.

De reorganisatie zoals die directeur Testa voor ogen staat, wordt in grote lijnen ondersteund door de ondernemingsraad. Alleen is volgens een betrokkene van het GVB directeur Bourquin van het Metrobedrijf ontevreden over de op handen zijnde reorganisatie. Bourquin raakt tweehonderd van zijn zevenhonderd mensen kwijt aan de afdeling Techniek. Volgens de betrokkene is het een publiek geheim dat Testa en Bourquin een ernstig verschil van mening hebben over de nieuwe topstructuur.