Beursgang voor Axa Stenman

ROTTERDAM, 24 OKT. Axa Stenman, fabrikant van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires, wil een beursnotering. De beursintroductie staat nog voor dit jaar gepland, eventueel begin volgend jaar.

De reden voor de beursgang is de behoefte aan versnelde groei. Het bedrijf wil overnames doen in binnen- en buitenland. Vorig jaar is Axa in het Poolse Siewierz met e gezamenlijke onderneming begonnen onder de naam Axa Mag, die veertig werknemers telt. Voor dit jaar verwacht Axa Stenman een “belangrijke groei van omzet en winst”. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 68,3 miljoen gulden met een nettowinst van 5,6 miljoen gulden.

“Het idee van een beursgang is al zes jaar oud. Vanaf het begin van dit jaar zijn we serieus met de voorbereidingen begonnen”, zegt algemeen directeur C. Oosterhoorn van Axa Stenman. Of het alleen herplaatsing wordt of een emissie van nieuwe aandelen, of een mengvorm, kan hij nog niet zeggen. “Daar praten we nog over met onze bank, MeesPierson, die de introductie begeleidt. Momenteel zitten we in de onderzoeksfase.”

Axa Stenman, dat profiteert van telt ongeveer 290 werknemers, van wie er 25 in Volendam werken bij de productie van aluminiumproducten voor ramen en deuren. In Veenendaal is de hoofdvestiging met 225 mensen. Daarbij komen dan nog de veertig werknemers in Polen. De beursgang biedt ook mogelijkheden om een aantal “sturende” personeelsleden extra te motiveren en vast te houden door ze opties op Axa-aandelen verstrekken, aldus Oosterhoorn.

Gilde Investments is voor 45 procent eigenaar van Axa, Prudential voor 15 procent en Citicorp (CVC) eveneens voor 15 procent. Daarnaast zijn nog drie van de vier directeuren voor 25 procent participant.

Het bedrijf bestaat al 96 jaar. Daarvan het 60 jaar in familiehanden geweest en 30 jaar eigendom van GKN. In 1991 kwam het in bezit van de huidige eigenaren. In de afgelopen zes jaar is één grootaandeelhouder, Atlas, uitgestapt.