Beurscrisis Hongkong jaagt beleggers VS wel schrik aan; Geen paniek op Wall Street

Welke gevolgen heeft de financiële crisis in het Verre Oosten? In de Bar and Billiard Room van het vermaarde Raffles hotel in Singapore en op de hoofdkantoren van Nederlandse bedrijven wordt druk gerekend. Beleggers zijn nerveus, Wall Street vreest de gevolgen voor de Amerikaanse export. Managers proberen het hoofd koel te houden. Hagemeyer rondt juist dezer dagen een grote overname in Hongkong af. Vastgoedfonds Rodamco ziet lokale concurrenten wegvallen. “De Asian Tigers hebben een nieuw gebit nodig”, zo grapten Nederlandse zakenlieden in Singapore.

NEW YORK, 24 OKT. Een nerveus Wall Street reageerde gisteren geschrokken op de koersdalingen in Hong Kong. De Dow-Jonesindex stond een half uur na de opening al 180 punten lager, daalde daarna verder maar herstelde zich later weer.

“Wat wij zien zijn koopjes”, aldus Al Goldman, beleggingsanalist bij A.G. Edwards. “De Dow zal beslist geen honderden punten gaan dalen. Dit is nog steeds een bull market. Bijzonder aantrekkelijk op dit moment zijn de technologie-aandelen, de financiële fondsen en de farmaceutica.”

“Dit is het einde van het nieuwe paradigma”, aldus Michael Metz, beleggingsanalist bij Oppenheimer. “We kunnen er niet meer vanuit blijven gaan dat de inflatie, de rente en de bedrijfswinsten ons allemaal terwille zijn. Ten minste twee van de elementen worden onzeker. Hiermee is het afgelopen met de euforie van beleggers die denken dat aandelen per jaar 20 tot 30 procent per jaar zullen blijven stijgen.” De aandelen begonnen de dag met een duik, waarna ze zich herstelden tot een verlies van 120. Enkele uren later ging het opnieuw mis toen de Dow-Jonesindex op 220 punten verlies stond. Een herstelrally bracht de Dow uiteindelijk op een verlies van 186,88. Het was allemaal Hong Kong wat de klok sloeg en de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal waren bijna vergeten. Er werd gesproken van Red Thursday en de Hong-Konggriep. Financiele fondsen als Citicorp en J.P. Morgan moesten het ontgelden maar ook consumentenbedrijven als Gillette en Procter & Gamble. De technologie-aandelen in de Dow-30, Hewlett-Packard en Motorola, verloren ook punten. Al met eindigde de aandelenindex 2,5 procent lager.

“Er is wel wat invloed op de Amerikaanse economie omdat 20 procent van onze export naar Azië gaat”, aldus Robert Mellman, econoom bij J.P. Morgan. “Aan de andere kant zien we ook dat Europa sneller groeit dan we enkele maanden geleden dachten. Tot gisteren werd de zwakte in Azië als positief gezien. Nu is er wel enige zorg door de koersval in Hong Kong en de gevolgen daarvan.”

De obligaties profiteerden van de onrust op de markten en deden dienst als veilige haven. De koers van de toonaangevende 30-jarige staatsobligatie steeg 1 9/32 punt, wat betekent dat een obligatie van 1000 dollar nominaal ongeveer dertien dollar in waarde steeg. De koersstijging hing mede samen met de overtuiging van beleggers dat de gevolgen van ontwikkelingen op de financiele markten er de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, voorlopig van zullen weerhouden de rente te verhogen.

Op geen enkel moment was er gisteren paniek. Beleggers trokken over het algemeen hun geld niet uit de markt terug en geen enkele grote investeringsbank kondigde een wijziging van zijn allocatie aan. Waarschijnlijk blijven de meeste kleine beleggers en professionals toch kijken naar de bedrijfsresultaten en de economische vooruitzichten. Mellman: “De Amerikaanse economie is nog steeds vrij sterk en wij veranderen onze vooruitzichten ook nog niet. Noord-Amerika en Europa zien er uit economisch oogpunt beter uit dan een paar maanden geleden.”

IBM, Citicorp, Exxon, Microsoft en andere grote bedrijven maakten deze week goede resultaten bekend en zorgden voor een optimistische stemming. Ongeveer 55 procent van de Fortune-500 bedrijven hebben dit seizoen betere resultaten bekendgemaakt dan was voorzien. AT&T, Eli Lilly, Chase Manhattan presteerden in het kwartaal, dat eindigde op 30 september, allemaal beter dan verwacht. Boeing en Allied Signal daarentegen stelden teleur. De tabaksbedrijven, die bijzondere lasten hadden als gevolg van schikkingen, konden ook stijgende verkopen laten zien.

    • Lucas Ligtenberg