Ambassadeur bij NAVO wordt minister in Praag

PRAAG, 24 OKT. De Tsjechische ambassadeur bij de NAVO en in België, Jaroslav Šedivy, is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Tsjechië, als opvolger van Josef Zieleniec. Deze trad gisteren af als minister en als vice-voorzitter van de grootste regeringspartij.

Zieleniec' ontslagaanvraag als minister werd aanvankelijk geweigerd door president Václav Havel. Later gisteren echter stemde de president alsnog in met het opstappen van Zieleniec.

Diens opvolger Šedivy is van huis uit een historicus en een dissident die in de jaren van de 'normalisatie' na de Sovjet-invasie van 1968 twee jaar gevangen heeft gezeten. Hij is partijloos, maar geniet de steun van alle drie de coalitiepartijen in de Tsjechische regering. Voordat hij naar Brussel ging was Šedivy ambassadeur in Frankrijk. Premier Václav Klaus, voorzitter van de Burger-Democratische Partij ODS waarvan Zieleniec tot gisteren vice-voorzitter was, heeft gisteren naar eigen zeggen nog lang geprobeerd Zieleniec op andere gedachten te brengen en hem ervan te overtuigen zijn ontslag in te trekken.

Maar Zieleniec - mede-oprichter van de ODS - bleef bij zijn beslissing. Hij herhaalde gisteren dat het ODS-bestuur beslissingen neemt zonder hem als vice-voorzitter zelfs maar te raadplegen. “Kleine groepjes mensen” beslissen volgens Zieleniec over “belangrijke zaken”. Hij zei dat zijn mogelijkheden om deel te nemen aan “principiële besluiten” van de belangrijkste regeringspartij zo gering waren dat hij liever opstapte. (AFP)