Water met koolzuur geserveerd in cafés

DEN HAAG, 23 OKT.Wie in een café een mineraalwater bestelt, krijgt vaak een glas leidingwater vermengd met koolzuur. Dat concludeert de Consumentenbond in zijn gids van november. Onderzoekers kregen bij elf van de 31 bezochte horecagelegenheden hetzelfde water geserveerd als uit de kraan van het toilet van de uitspanning.

Achter de bar werd het water door een pompje - de zogenoemde postmixinstallatie - van koolzuur voorzien.

De Consumentenbond deed 31 terrassen aan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Enschede en Den Bosch. Bij twaalf horecagelegenheden kregen de onderzoekers het bestelde mineraalwater in een flesje opgediend, bij de negentien andere gebeurde dat in een glas. Ze tapten voor laboratoriumonderzoek water uit de kraan van het toilet.

De elf cafés die door de mand vielen, werden later opnieuw bezocht en schonken wederom leidingwater.

De Consumentenbond zegt dat het serveren van leidingwater met koolzuur “geen bezwaar” is, mits de bediening duidelijk meldt dat het gaat om “een watertje van eigen makelij”. “Maar dan moet natuurlijk ook de prijs worden aangepast”, meent een woordvoerder. “Reken dan bijvoorbeeld anderhalve gulden voor zo'n verfrissing en niet een bedrag van tussen de 2,50 en 4 gulden zoals nu gebeurt.”

In een reactie op de conclusies zegt directeur J.H. Peters van het Bedrijfschap Horeca dat er “helaas cafeEÉs zijn die in plaats van bubbelend mineraalwater leidingwater vermengd met koolzuur schenken”. Maar hij zegt dat de gesuggereerde omvang van het verschijnsel “schromelijk overdreven” is en dat hij sterk de indruk heeft dat het steeds minder voorkomt.

“Het gaat om incidenten.” Peters meent dat de test niet representatief is, omdat het aantal bezochte terrassen te klein is. “Er zijn in Nederland 10.000 cafés.”

Tegelijk met het onderzoek verrichtte de Consumentenbond een smaaktest met een panel van 23 geoefende proevers. Opmerkelijk was dat het lekkerste flessenwater werd verslagen door zes kraanwaters. De proevers dronken het kraanwater van negen waterleidingbedrijven en negen gebottelde koolzuurvrije waters.

Het lekkerste water kwam uit het Brabantse Uden, gevolgd door Hoevelaken en Amsterdam. Het water uit Barendrecht en Den Haag kreeg het meeste commentaar. De proevers typeerden het als “muf, metalig of chemisch”.

Uit de test bleek dat het lekkerste water zonder koolzuur - Fertilia - in natuurvoedingswinkels wordt verkocht. De onderzoekers vinden dat opmerkelijk, omdat in het lab chloorhoudende oplosmiddelen in dit water werden aangetroffen.

De fabrikant zegt dat dat komt door een fout bij het schoonmaken van de flesjes. Vanaf 10 oktober komt dat volgens Fertilia niet meer voor.