Voorkeur; Theater

SCHERVEN In reprise. Fabelachtig vertoon van verbaal meesterschap door Youp van 't Hek, stemmig en veelzeggend begeleid door Rens van der Zalm, in het - met de Scheveningen Vormgevingsprijs bekroonde - decor van een likeurfabriekje waar het vroeger beter was. 24 t/m 30 okt Rotterdam Luxor.

ANNIE Fleurig geënsceneerde musical over het weesmeisje en de multimiljonair, met glansrollen voor Nelly Frijda en Wil van Selst, veel aanstekelijke muziek en een hechte groep zingende en dansende kinderen. 24, 25 okt Nijmegen Stadsschouwburg.

BANDKAAI Gespierde slapstick en robuuste wordenwisselingen door Waardenberg & De Jong. 29, 30 okt Zaandam Theater De Speeldoos.

AMANDA Een monoloog van Walter van den Broeck, gespeeld door Ingeborg Elzevier. Fraaie toneeltekst over een Mexicaanse vrouw die ooit gehuwd is geweest met een Belgische man. Voorstelling over het dilemma tussen passiviteit en slagvaardigheid. Ingeborg Elzevier speelt een mooie, ingetogen en ook opstandige rol. 25 okt Woerden De Kloostertuin, 28 okt Gorinchem De Nieuwe Doelen, 29 okt Kampen Stadsgehoorzaal.

DE SPOOKTREIN Spitsvondige musical-bewerking van een vooroorlogse theater-thriller over gestrande treinreizigers op een nachtelijk stationnetje, vaardig gespeeld en welluidend gezongen. 24 okt Naaldwijk De Naald, 29 okt Drachten De Lawei.

ERIK BREY Enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter: diverse zangstijlen, onverwachte bewerkingen en verrassend nieuw repertoire. 28 okt Amstelveen Cultureel Centrum.

JENNY AREAN MET LUCRETIA VAN DER VLOOT Liedjes op hoog niveau en vrolijk gesproken woord, gerangschikt tot een fraai eerbetoon aan tekst en muziek. 24 t/m 31 okt Amsterdam Kleine Komedie.

ZINSBEGOOCHELING Briljante komedie van Pierre Corneille, uitgevoerd door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Gerardjan Rijnders. Sensationele voorstelling, waarin de volmaakte elegantie van Corneilles tekst geëvenaard wordt door mise-en-scène, spel, kostuums en decors. De traditie wordt alle recht gedaan, terwijl in de vederlichte ironie tegelijkertijd duidelijk wordt dat drieënhalve eeuw zijn verstreken sinds Corneille zijn stuk schreef. 28 t/m 30 okt Rotterdam Rotterdamse Schouwburg.

HET BELANG VAN ERNST In deze societykomedie van Oscar Wilde is de briljante conversatie tot kunst verheven. Karst Woudstra regisseerde dit virtuoze spel vol dubbele bodems en persoonsverwisselingen bij het Noord Nederlands Toneel als een geaffecteerde lichtvoetige klucht met flitsende dialogen. Het spel van van de rijk gekostumeerde acteurs is op een amusante manier gemaniëreerd; Pleuni Touw speelt een mooie rol als Lady Bracknell.Haarlem Stadsschouwburg, 25 okt Lochem Schouwburg, 28 okt Roermond De Oranjerie, 29 okt Sittard Stadsschouwburg, 30 okt Heerlen Stadsschouwburg.