Voorkeur; Muziek

ORFEO ED EURIDICE Orfeo ed Euridice, de bekendste opera van von Gluck met oa de 'Dans van de zalige geesten', wordt olv Ton Koopman uitgevoerd door het Radio Kamerorkest en het Groot Omroepkoor mmv Lisa Larsson en Elisabeth von Magnus. 25 okt 20u15 en 16 okt 15u Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

SUITE MUZIEKWEEK Van 29 okt t/m 2 nov is er in de Amsterdamse IJsbreker de Suite Muziekweek, waarin jonge musici en ensembles eigentijdse kamermuziek spelen. De concerten zijn zeer gevarieerd met muziek van veel bekende componisten (Kagel, De Leeuw, Kurtág, Oestwolskaja, Ligeti, Berio, Stockhausen, en Boulez), maar ook minder bekende componisten van wie een aantal werken in première zullen gaan, zoals Toek Numan, Ketty Nez, Martijn Voorvelt en Toon Vandevorst. Elke dag is er om 20u30 een concert, op 31 okt bovendien nog een lunchconcert van Calefax om 12u30 met muziek van Tsoupaki (Interface) en Stockhausen (Tierkreis).

AMSTERDAMSE BACHSOLISTEN De Amsterdamse Bachsolisten spelen olv Roy Goodman Musique de Table, Production III van Telemann, gevolgd door het Concerto in F van Vivaldi. 29 okt 20u Grote Kerk Enschede; 1 nov 20u15 Geertekerk Utrecht; 2 nov 15u Waalse Kerk Amsterdam.

MOZART PIANOKWINTETTEN De Academy of the Begijnhof speelt Mozarts pianoconcerten KV 414 en 415 in bewerkingen voor pianokwintet, verder de Fantasie KV 397 en het Adagio KV 510. 31 okt 20u15 Engelse Kerk Begijnhof Amsterdam. Res. AUB 020-6211211.

FESTIVAL LATINOAMERICANO Naast film en literatuur biedt dit festival veel muziek. Het eerste concert van het Cubaanse bejaardenorkest La Vieja Trova is uitverkocht maar op 29 okt is er een extra concert. Op 24 okt speelt multi-instrumentalist Hermeto Pascoal, op 25 okt Samba Salad (14u) en Adalberto Alvarez y su Son (23u), op 26 okt Sexteto Canyengue (14u30u), Tierra Caliente (16u30) en de Cedric Dandaré Big Band (22u), 27 okt Sticks & Strings van gitarist Leonardo Amuedo en 28 okt Estudiantina Invasora. Op 29 okt volgt na La Vieja Trova het slotfeest met een speciaal voor de gelegenheid samengestelde Latinfestival Band. Lanteren/Het Venster, Rotterdam. Inl 010-4361311.

FARIDA MOHAMMAD De Iraakse mezzosopraan Farida Mohammad liet vorig jaar op het Holland Festival Oude Muziek een goede indruk achter. 24 okt Soeterijn Amsterdam, 25 okt RASA Utrecht, 26 okt Volksbuurtmuseum Den Haag (15u).

FRA FRA BIG BAND & LESTER BOWIE Hopelijk legt de Fra Fra Band o.l.v. basgitarist Vincent Henar de Amerikaanse trompettist Lester Bowie het vuur zo na aan de schenen dat hij geen grappen kan maken. 24 okt CC Poorthuis Peer (B), 25 okt BIMhuis Amsterdam, 29 okt Vredenburg Utrecht, 30 okt De Vereeniging Nijmegen, 1 nov Nighttown Rotterdam. Op 26 okt geeft Bowie een duo concert met slagwerker Louis Moholo op het Zuid-Nederlands Jazz Festival in de Effenaar in Eindhoven.

STEREOLAB Een vleugje Frans chanson en alvast één voet in de post-rock. 24 okt Paradiso, Amsterdam.

SLEATER KINNEY Damespunkrock uit de Riot Grrrrl-hoek. 26 okt Oosterpoort, Groningen, 27 okt Melkweg, Amsterdam, 28 okt Doornroosje, Nijmegen.

PHIL COLLINS Een vrij man na zijn breuk met Genesis, vandaar misschien zijn nieuwe cd-titel 'Dance into the light.' 28 en 29 okt Ahoy, Rotterdam.