Voorkeur; Galerie

JEROEN JOOSEN In 1995 studeerde Jeroen Joosen af aan de kunstacademie in Rotterdam. Voor zijn installatie 'Voorstel voor een laboratorium' die hij op de eindexamententoonstelling presenteerde, ontving Joosen de Drempelprijs van de Rotterdamse Kunststichting. Kort daarna kwam hij op tragische wijze om het leven. Anke Bangma en Arno van Roosmalen stelden uit de overstelpende hoeveelheid schetsen, tekeningen, teksten, schilderijen, videoregistraties van performances en 'conceptboeken' die Joosen achterliet een tentoonstelling samen die t/m 16 nov. in Villa Alkmaer te zien is. Centraal in de tentoonstelling 'Zelfportret, geen gezicht' staat de zoektocht naar de menselijke identiteit. Volgens Joosen is het traditionele zelfportret voor de verbeelding van de menselijke identiteit niet voldoende. Hij zocht naar een nieuwe beeldtaal door foto's van zichzelf eerst van het hoofd te ontdoen en vervolgens in stukken te knippen. Zijn ervaring van het mens-zijn wordt zo op indringende wijze verbeeld. Centrum Beeldende Kunst, Westersingel 83, Rotterdam. Wo t/m vr 12-17u.

ELP Met de tentoonstelling 'ELP' richt kunstcentrum Niggendijker de aandacht op zichzelf. Uitgangspunt is het karakter en de functie van het voormalige schoolgebouw dat nu als tentoonstellingsruimte dient. Te zien zijn onder meer spijkerlandschappen van Mark Manders, glazen belletjes van Maria Roosen, video's van Liedeke Kruk, A.E. Kliest en Q.S. Serafijn en een film van Hester Oerlemans en Maria Roosen over een klokkenluider. T/m 23 nov, Hofstraat 21, Groningen. Do t/m zo 14-17u30.

MARTINA KLEIN Slewe Galerie exposeert t/m 15 nov. nieuw werk van de Duitse kunstenares Martina Klein. Haar zogenaamde 'hoek-werken' bestaan uit telkens twee haaks op elkaar gemonteerde monochroom geschilderde doeken, waarvan de een aan de muur hangt en de ander de ruimte in steekt. Kleins rationele en matematische manier van werken doet denken aan de werkwijze van de Amerikaanse minimal kunstenaars. Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

PLAY Videokunst staat centraal op de tentoonstelling 'PLAY' die t/m 9 nov te zien is in Galerie Ziegler. Deelnemende kunstenaars zijn A.P. Komen/Karen Murphy, Barbara Visser, Otto Berchem, Marieke van der Lippe, Ida Lohman, Arno Coenen/René Bosma en Erzsébet Baerveldt. Sledemennerstraat 13, Groningen. Wo t/m zo 13-17u.

REUSHERING IN SACRALITY Afgelopen zomer verscheen het boek In de schaduw van het sacrale van de filosofen Hubert Dethier en Henk Slager. Galeriehouder Ferdinand van Dieten van Galerie d'Eendt stelde de auteurs voor om een tentoonstelling te wijden aan het thema van het sacrale in de kunst. In de tentoonstelling 'Reushering in sacrality' reageren kunstenaars als Anne-Mie van Kerckhoven, Joseph Semah en Jan Fabre op door de auteurs geponeerde stellingen. Daan van Golden maakte een meditatief beeld, Anne Veronica Janssens laat via een walkman kindergelach horen en Joëlle Tuerlinckx vraagt aandacht voor de primaire energie van stenen. T/m 9 nov, Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 12-18u, zo 14-18u.

EN VERDER Rick Goudsmit exposeert t/m 21 nov bij Art Kitchen, Herengracht 160, Amsterdam; The Excess of Loss, een tentoonstelling van Jennifer Protas t/m 22 nov bij Galerie A'pert, Overtoom 445, Amsterdam; Ruimtelijke constructies van Hans Houwing en foto's van Hester Doove t/m 15 nov; bij de Cirkel Galerie, Markt 5, Almere-Haven; Men in Blue, een tentoonstelling met schilderijen en keramiek van José M. Larrondo en Hugo Kaagman t/m 16 nov bij Galerie Hoogenbosch, Stationsweg 66, Gorredijk; Fotografie van Ferry André de la Porte en beelden en schilderijen van Jos de L'Orme zijn t/m 13 nov te zien bij Suzanne Biederberg Gallery, Oude Zijds Voorburgwal 223, Amsterdam; Schuivende transparantie, een tentoonstelling van Stefan Hoffmann t/m 2 nov bij Stichting Kunstruimte Kampen, Engelenbergplantsoen 5A; Nieuw werk van JCJ Vanderheyden en Marijke van Warmerdam t/m 20 dec bij Galerie van Gelder en nieuwe tekeningen van Sigurdur Gudmundsson t/m 19 nov bij Another Place, Planciusstraat 9A, Amsterdam.