Voor toezicht op verkiezingen; Veel soldaten en politie in straten Algiers

ALGIERS, 23 OKT. Het leger en de politie waren vanmorgen met veel manschappen in de straten van Algiers aanwezig om toe te zien op een ordelijk verloop van de verkiezingen voor gemeenteraden en provinciale colleges. Vanmorgen leek de opkomst in diverse stembureaus in de Algerijnse hoofdstad nog laag.

Een woordvoerder van het verboden Front van Islamitische Redding (FIS) zei gisteren in Duitsland zei dat de verkiezingen - voor de autoriteiten het sluitstuk van een succesvol democratiseringsproces - zinloos zijn zolang de regering niet om de tafel wil gaan zitten met de moslim-fundamentalisten. “Deze verkiezingen worden een mislukking”, aldus Abdelkrim Ouldadda. “Ze zullen de problemen in Algerije niet oplossen en geen einde maken aan het bloedvergieten.” In de aanloop tot de verkiezingen werden tien kandidaten vermoord. In Algerije wordt er algemeen van uit gegaan dat deze moorden het werk zijn van de Gewapende Islamitische Groep (GIA).

Vanmorgen om half negen viel het op weg naar de stembureaus in het lyceum Abdelkader in de volkse wijk Bab el-Oued in het centrum van de hoofdstad Algiers meteen op dat zowel de politie als het leger zeer nadrukkelijk in de straten aanwezig zijn. Op iedere hoek zijn uniformen en geweren te zien en talloze controleposten moeten gepasseerd worden.

In de stad komt het leven maar traag op gang. Langs de kade en op het centrale Martelarenplein zijn op dit vroege uur - vroeg voor een vrije dag - nog maar weinig mensen te zien. De zon komt amper door de grijze wolken heen en het is volkomen windstil. De stembureaus zijn een half uur geleden opengegaan. “Alles verloopt volkomen normaal”, zegt degene die verantwoordelijk is in het grote centrum van het lyceum waar duizenden kiezers zijn ingeschreven uit de kasbah en Bab el-Oued, bolwerken van de moslim-fundamentalisten en berucht door talrijke aanslagen.

En ook de stembusgang komt maar langzaam op gang. Om negen uur blijkt uit een steekproef in vier bureaus dat op een totaal van 1.400 kiezers nog maar elf zijn komen opdagen. En overal zijn waarnemers van zowel de meerderheidspartijen als van de oppositie, het Berberse Front van Socialistische Krachten (FFS), en de fundamentalisten van de Beweging voor een Vreedzame Maatschappij (MSP), de vroegere Hamas.

“Ik verwacht niet dat er moeilijkheden komen tijdens deze verkiezingen”, zegt Sid Ali. “Het zijn meer-partijenverkiezingen en dat is wat ik wil. Wij hopen dat er naast de veiligheidsproblemen nu ook eindelijk iets gedaan wordt aan de problemen van alledag, het opruimen van vuilnis in de buurt bijvoorbeeld en de huisvesting. Ik denk dat er veel kiezers zullen komen stemmen. Ik heb mijn moeder meegenomen”, zegt hij. Hij is vrijgezel en al jaren werkloos.

In een lagere school midden in de kasbah zijn 1.600 kiezers geregistreerd. Het is intussen tien uur en de kiezers zijn hier veel talrijker. Mourad is 28 jaar en werkloos. Hij woont in de buurt van het Martelarenplein. “Nee, ik ben niet in het minst ongelukkig met het feit dat het FIS niet kan meedoen aan de verkiezingen. Ik stem voor Hamas want ik ben moslim. De politiek zegt me niet veel. Ik wil een baan en minder rotzooi voor m'n deur. Dat is alles.” Op straat heerst inmiddels een gezellige drukte.