Verliezen voor effectenhuizen

TOKIO, 23 OKT. Enkele grote Japanse effectenhuizen, deze zomer achtervolgd door omkoopschandalen, zijn in de eerste zes maanden met een forse achteruitgang van hun winst geconfronteerd. Nomura kreeg een achteruitgang van de winst voor belastingen van meer dan eenderde te verwerken, terwijl Yamaichi tegen een verlies opliep.

Nomura, het grootse effectenhuis van Japan, schreef een winst voor belastingen van nog geen 50 miljard yen (830 miljoen gulden) in zijn boeken, waar over de vergelijkbare periode vorig jaar nog een resultaat van bijna 75 miljard yen had gestaan. Wel wist de onderneming het negatieve nettoresultaat van dik 330 miljard yen om te buigen in een winst van meer dan 40 miljard yen. Eerder dit jaar werd Normura hard gestraft door het Japanse ministerie van Financiën, omdat het steekpenningen had betaald aan afpersers. Tokio verbood Nomura tot het einde van het jaar aandelentransacties uit te voeren. Yamaichi incasseerde een verlies voor belastingen van 4 miljard yen na een positief resultaat van 6 miljard yen. Evenals Nomura schoof Yamaichi, de op drie na grootste effectenbank van het land, afpersers geld toe. In verband hiermee diende in augustus nagenoeg de gehele leiding haar ontslag in. Een maand later verdwenen vijf medewerkers achter de tralies. Daiwa, dat ook in opspraak is geraakt met illegale betalingen, kwam vanmorgen eveneens met een winstval naar buiten. Het bedrijfsresultaat van de op een na grootste effectenbank zakte met een derde tot 19 miljard yen. De achteruitgang bij de nettowinst viel nauwelijks minder groot uit. Dit resultaat kwam uit op ruim 13 miljard yen. (AP)