Verhuizing beurs kost 50 miljoen

ROTTERDAM, 23 OKT. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) trekt 50 miljoen gulden uit voor de verbouwing van de huisvesting aan het Beursplein en de verhuizing van de optiebeurs naar dat gebouw. Het grootste deel van het geldbedrag wordt geïnvesteerd in het computersysteem.

AEX begint in december met de eerste fase van de verbouwing. Om ruimte te scheppen voor de optiebeurs, die nu nog aan het Rokin is gevestigd, verhuizen de stafdiensten van de beurs naar het gebouw Gravensteate, dat tussen de Gravenstraat en de Nieuwendijk ligt. De vrijgekomen ruimte wordt vervolgens omgebouwd tot de handelsvloer voor de optiebeurs erin kan. Na de zomer van 1998 moet de verhuizing voltooid zijn.

De verhuizing van de optiebeurs is broodnodig. Behalve het handelsvolume is ook het aantal handelaren op de vloer de afgelopen jaren sterk toegenomen tot bijna zevenhonderd op dit moment. Omdat opties op aandelen verbaal, via het systeem van open outcry, worden verhandeld is de behoefte aan ruimte groter dan op de effectenbeurs. Tijdens de warme en hectische zomer van dit jaar moest Amsterdam Exchanges extra airconditioning plaatsen om het klimaat op de optievloer te beheersen. De beurs riep toen ook de komst van nieuwe handelspartijen op de optiebeurs een halt toe.

Amsterdam Exchanges denkt nog ongeveer acht jaar gebruik te maken van het gebouw aan Beursplein 5. Daarna heeft het beursbedrijf een nieuwe lokatie voor ogen. Waar de beurs na 2005 gevestigd zal worden, is nu al een punt van discussie.

De ruimte in het centrum van Amsterdam is beperkt. Toch geeft president-directeur G. Möller hieraan de voorkeur. “Eigenlijk mag het niet uitmaken waar beurspartijen bij elkaar worden gebracht. Dat kan zelfs in Almere of Nieuwkoop. Maar toch is er een historische voorkeur voor het centrum van Amsterdam omdat iedereen hier al zit. Maar die voorkeur gaat niet zover dat we dat doen ten koste van alles”, aldus Möller in een recent interview.