Veiligheidszone Turkije in N-Irak

22 OKT. Het Turkse leger heeft een permanente veiligheidszone ingesteld in Noord-Irak in de strijd tegen de Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Dat hebben de Turkse vice-premier Ecevit en een niet bij name genoemde Turkse minister de afgelopen dagen onafhankelijk van elkaar bevestigd.

In de overwegend door Koerden bewoonde enclave in Noord-Irak verblijven naar verluidt zeker 8.000 Turkse soldaten. Deze hebben zich op strategische plekken in de bergachtige regio genesteld om te voorkomen dat de PKK de overhand krijgt in deze regio. Met name in de wintermaanden gebruikt de gewapende organisatie deze streek om zich te hergroeperen en schuilplaatsen en wapen- en voedseldepots op te zetten. Bovendien is in samenwerking met Israel, waarmee Turkije de militaire banden in de afgelopen tijd sterk heeft aangehaald, en de VS hoogwaardige technische apparatuur aan de Turks-Iraakse grens geplaatst om infiltratie van de PKK in Turkije tegen te gaan. Het Turkse leger heeft in Noord-Irak de steun van de Democratische Koerdische Partij (KDP) van Mesut Barzani, die de controle heeft over de grensstreek met Turkije. Als gevolg van de onderlinge strijd in Noord-Irak tussen de rivaliserende KDP en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Celal Talabani, is de enclave feitelijk opgedeeld in een noordlijke KDP-gebied en een zuidelijk PUK-deel. De gevechten tusen de twee partijen laaiden vorig week na een jaar van betrekkelijke rust weer op en zouden volgens PUK-bronnen nog steeds aanhouden. De PUK wordt er door Turkije van beticht de PKK in Noord-Irak te steunen.

De bekendmaking van Ecevit en de Turkse minister bevestigen het vermoeden in zowel Turkije zelf als in het buitenland dat het Turkse leger zich al geruime tijd min of meer permanent in Noord-Irak ophoudt zonder dat daar al te veel ruchtbaarheid aan is gegeven. Ook vorig jaar speelde Turkije al met het idee van een veiligheidszone in Noord-Irak, maar de bekendmaking van dit idee door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken stuitte toen op fel verzet van met name de Europese landen.