Val Hongkong beroert beurzen in Europa

AMSTERDAM, 23 OKT. De scherpe koersdalingen op de beurs in Hongkong hebben vanochtend de Europese beursindices met 2,5 tot 3,5 procent doen dalen. In Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index met 32,99 punten achteruit (3,6 procent) naar 882,48 punten.

LONDEN De beurs van Londen toonde zich extra gevoelig voor de crisis in van Hongkong vanwege de historisch sterke banden tussen de Britten en hun voormalige kroonkolonie. De toonaangevende FTSE-100 index belandde vanochtend even op een verlies van 200 punten ofwel 4 procent. Daarna slonk het verlies enigszins tot 134 punten rond het middaguur. Het Britse bedrijfsleven heeft nog steeds grote belangen in Hongkong.

Ook elders in Europa ging een siddering door de markten. Zürich noteerde 2 procent lager en Frankfurt 3 procent. “Het is heel onrustig. Echte beleggers vertonen zich niet. Het is vooral professionele handel, de optiemarkt en banken die de markt opgaan”, aldus een handelaar. Dat gold naar zijn zeggen ook voor de handel elders in Europa.

AMSTERDAM Goede kwartaalcijfers van Philips konden niet voorkomen dat ook op het Damrak de koersen daalden. Alle hoofdfonden leden verlies. Het elektronica-concern uit Eindhoven was met een daling van bijna 6,5 procent naar 159,80 gulden zelf koploper. Grote verliezers waren ook de in Amsterdam genoteerde fondsen die in Azië beleggen. In de categorie grootste procentuele dalers stonden vanochtend fondsen als Asian Select Fund, Asian Tiger Fund (ABN Amro), ING Far East Fund.

Onder de middelgrote Midkap-fondsen ging ook automatiseerder Baan achteruit. Het bedrijf kwam gisteravond laat nog met zijn kwartaalresultaten. De eveneens aan de Amerikaanse Nasdaq genoteerde Puttense onderneming verdubbelde haar nettoresultaat ruimschoots. Toch ging ook Baans koers omlaag. Het fonds noteerde laat in de ochtend 2,40 lager op 146,60 gulden. KLM wist de dans te ontspringen, mogelijk door de positieve geluiden rond Schiphol. Een ambtelijke werkgroep schijnt het kabinet te gaan adviseren de luchthaven te laten groeien, zonder dat daarvoor de milieugrenzen worden overschreden. KLM noteerde vanochtend slechts zeven dubbeltjes lager op 69 gulden.

Philips maakte vanochtend voorbeurs zijn derde-kwartaalcijfers bekend. De winst uit gewone bedrijfuitoefening steeg van 123 miljoen tot 721 miljoen gulden, ongeveer in lijn met de verwachtingen van analisten. Veel beleggers hadden echter toch op meer gerekend. Die lichte teleurstelling had ook haar uitstraling op de rest van de markt. Een andere sterke daler was Hunter Douglas die 5 inleverde op 85,50 gulden, ruim 4 procent.

Koninklijke Olie daalde met 2,89 procent naar 107,40 gulden.

De Amerikaanse dollar was vanochtend op de Europese wisselmarkten ongeveer een halve cent hoger. Om 10.00 uur werd in Amsterdam een koers genoteerd van 2,0150 tegenover 2,0095 gulden bij het eind van de handel van de voorgaande dag.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het na twee dagen van grote koersstijgingen met verlies genoegen moeten nemen. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen zakte met 25,79 punten tot 8034,65.

TOKIO De beurs van Tokio kwam op het laagste peil tot nu toe dit jaar. De Nikkei-index van 225 fondsen zakte met 536,06 punten tot 17.151,55. De daling, ongeveer 3 procent, had alles te maken met de paniek die in Hongkong uitbrak.