Twilight Zone: The Movie

Twilight Zone - the Movie (John Landis, Steven Spielberg, Joe Dante & George Miller, 1983, VS), RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

“Er is een vijfde dimensie, naast de vier aan de mensheid bekende” luidt het postulaat van Rod Serlings televisieserie Twilight Zone. “Het gebied tussen 't dal van de angsten van de mens en de toppen van zijn kunnen: de schemerwereld”. Een wereld die in de Eisenhower- en Kennedyjaren een onuitwisbare indruk maakte op Steven Spielberg, John Landis en Joe Dante, die samen met de Australiër George Miller (Mad Max) een dure remake, Twilight Zone: The Movie (1982), regisseerden.

Voor de makers werd de speelfilm hun eigen tocht door de schemerwereld van de Amerikaanse rechtspraak en misschien nog erger, de publieke veroordeling door de filmgemeenschap. Niet omdat de film, op het suikerzoete Spielbergdeel na, zó slecht was, maar bij draaiwerkzaamheden op Landis' set stortte een helikopter neer. Veteraan acteur Vic Morrow kwam om het leven, samen met twee Vietnamees-Amerikaanse kinderen. Morrow speelde een racist die na cafébezoek plotseling als jood achtervolgd wordt in nazi-Duitsland, als neger in Ku-Klux-Klanland, en als Vietnamees beschoten wordt door Amerikaanse soldaten. In een extra scène - om zijn personage te verlossen van boetedoening - zou hij de twee kinderen redden van een bombardement.

Vijf jaar duurde het onderzoek naar de gang van zaken bij het ongeluk, gevolgd door een proces van 10 maanden, dat vooral draaide om het feit dat de kinderen illegaal waren ingehuurd. Maar wie waren verantwoordelijk? Frank Marshall, producent van Spielbergs Amblin Entertainment, was ervan op de hoogte, en dus wist ook Spielberg ervan, aldus insiders. Beiden ontliepen ondervraging en werden niet aangeklaagd. Landis c.s. werden vrijgesproken van doodslag; ze kregen een reprimande van de regisseursvakbond. Warner Bros betaalde miljoenen aan schadeclaims. Landis, Marshall en Spielberg hebben sinds het ongeluk geen dag zonder werk gezeten. Zij zijn het immers die het grote geld verdienen, menen cynici.

Landis' cameraman Stephen Lydecker trad op als getuige à charge. Voor straf werd hij verbannen naar de vijfde dimensie van filmland. Hij kwam niet meer aan de bak, en werd makelaar.