Toch studie samengaan havenpools

ROTTERDAM, 23 OKT. De directie van de stichting Samenwerkende Havenbedrijven Rotterdam (SHB) gaat op verzoek van de Vervoersbond FNV opnieuw onderzoeken of de Amsterdamse en Rotterdamse havenpool nauwer kunnen samenwerken. Dat was de uitkomst gisteren van de onderhandelingen tussen de SHB-directie en de bond over de reorganisatie van de Rotterdamse havenpool.

Volgende week donderdag praten de vervoersbonden en de directie verder. SHB-directeur J. Schermer hoopt dan een beter inzicht te hebben of er voordelen zijn “voor een gezamenlijke indeling” van Amsterdamse en Rotterdamse poolwerknemers.

Schermer wees er nog eens op dat voor hem samenwerking nooit onbespreekbaar is geweest. Hij heeft daar zes weken geleden al tijd in gestoken, vlak nadat de Amsterdamse havenpool met 315 werknemers failliet was gegaan. Schermer brak die onderhandelingen af omdat de Amsterdamse werkgevers en de gemeente Amsterdam samenwerking niet op prijs stelden, omdat zij volgens Schermer “niet onder het juk van Rotterdam wensten te werken.” Gisteren is ook gesproken over een reorganisatie van de Rotterdamse havenpool. Schermer kwam met een voorstel voor een vierdaagse werkweek, twee dagen oproepbaarheid en inlevering van 15 procent loon.

De Rotterdamse havenpool kampt dit jaar met een verlies van 10 miljoen. Schermer wil het aantal fulltime arbeidsplaatsen daarom flink beperken. De vervoersbonden zijn met een tegenvoorstel van een werkweek van 4,5 dag en 1,5 dag oproepbaarheid gekomen.