TARTE DE AMÊNDOA

Portugezen zijn zoetekauwen. Je ziet hele families zich in winkels op het assortiment aan taarten en taartjes storten. Tot het favoriete gebak hoort zonder twijfel tarte de amêndoa. Iedere kok en banketbakker schijnt zijn eigen recept te hebben want de taart oogt steeds anders. Het recept hieronder kreeg ik van Zilia Alexandrina, een Portugese die in het onderhoud van haar gezin voorzag door te koken voor rijke families. Bereiding van het deeg: Meng de boter met de suiker, 2 theelepels vanillesuiker en een snufje zout. Splits de eieren zodanig dat de dooiers samen terechtkomen in één kom en de eiwitten apart in elk een eigen kom. Een van die eiwitten moet bewaard blijven voor de vulling; de andere blijft over. Doe de dooiers bij het mengsel van boter en suiker en vervolgens ook de bloem. Kneed dit alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in aluminiumfolie en leg het pakje ten minste een half uur in de koelkast.

De vulling: Maal de amandelen tot korrels. Klop het bewaarde eiwit stijf. Boen de citroen schoon en rasp de schil op een fijne rasp. Klop in een kom de boter, de suiker en de geraspte citroenschil, de rest van de vanillesuiker en de gemalen amandelen door elkaar. Voeg een voor een de vier eieren toe. Spatel eerst het stijfgeslagen eiwit door de vulling en dan de bloem.

De taart: Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Vet een lage taartvorm van 24-26 centimeter doorsnee in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond. Het deeg breekt snel als u het in de vorm doet. Rol het daarom om de deegrol of steek er de bodem van een vlaaivorm onder. Het bekleden van de vorm kan trouwens ook door stukjes deeg aan elkaar te plakken. Schep de vulling in de vorm. Maal de rest van de amandelen tot korrels en strooi die over de vulling. Bak de taart op een rooster in ongeveer 45 minuten gaar. Lauwwarm of afgekoeld eten.

Nodig, voor het deeg:

150 gram margarine, 50 gram suiker 1 zakje vanillesuiker 2 eieren, zout 200 gram patentbloem