'Straks zit heel Hengelo op dat kickboksen'

Het geweld in de maatschappij neemt ernstig toe en met name kinderen raken er aan gewend, vinden bezorgde inwoners van Hengelo. Ze ondernemen actie tegen de vechtsport kickboksen: “Het wordt tijd dat álle opvoeders wakker worden.”

HENGELO, 23 OKT. Het lijkt alsof niemand zich afvraagt of harde vechtsporten, zoals kickboksen, schadelijk zijn voor kinderen. Het lijkt alsof geen mens stilstaat bij de hoeveelheid grof geweld die wordt getoond op televisie. Hoe langer Yvon de Vlugt uit Hengelo praat, hoe stelliger ze wordt: “Het wordt tijd dat álle opvoeders - niet alleen de politie en maatschappelijk werkers, maar vooral ouders, leraren en buurtgenoten - wakker worden en inzien hoe gevaarlijk het is dat onze kinderen wennen aan geweld.”

In Hengelo kondigden De Vlugt - jongerenwerker en moeder van een zoon (9) voor wie Arnold Schwarzenegger “het grote voorbeeld” is - een schoolhoofd, een oud-sportschoolhouder, een orthopedagoog en een sociaal verpleegster vrijdag via de lokale media aan dat ze zich actief gaan verzetten tegen harde vechtsporten als kickboksen en freefight. Binnen vier dagen reageerden ruim honderd medestanders uit de regio. “Bezorgde ouders, grootouders, leraren, kerken - iedereen belde op. We hebben er genoeg van; het geweld op straat wordt steeds grover, kinderen in onze omgeving moeten lachen als iemand in elkaar wordt geslagen en onderwijl worden vechtsporten, geweldsfilms, agressieve computerspelletjes en reality-tv ook voor kinderen de normaalste zaak van de wereld”, aldus De Vlugt. Ze heeft nooit eerder actie gevoerd en weet nog niet precies wat de groep gaat doen, maar “we gaan ons gevoel van machteloosheid omzetten in actie. En de discussie openen, dat in elk geval”.

Directe aanleiding voor de actie was onlangs het plan van het speeltuinbestuur in een Hengelose achterstandswijk om kinderen van zes tot twaalf jaar een cursus kickboksen te geven 'als recept tegen verveling'. Vervolgens liet de aspirant-kickboksleraar weten een 'freefight' te gaan organiseren in de Hengelose sporthal. Deze omstreden vechtsport houdt in dat de tegenstanders bijna alles mogen doen, behalve elkaar doden. Wegens “het soort volk” dat zo'n freefight bezoekt, had hij een ploeg bewakers en lijfwachten voor in en rondom de sporthal toegezegd, ter geruststelling.

De Vlugt: “Ik dacht: ho even, zo'n cursus gaat te ver. Straks zit heel Hengelo op dat kickboksen en dan vinden we het doodnormaal. Ik belde kennissen die met kinderen werken en iedereen bleek het eens te zijn dat we iets moeten ondernemen, allereerst tegen kickboksen. We willen niet dat de gemeente die sport verbiedt; we moeten het speeltuinbestuur, maar ook andere opvoeders, overtuigen dat het schadelijk is, met argumenten.”

Die heeft ze alvast op een rij gezet. In tegenstelling tot defensieve vechtsporten, zoals judo en karate die tienduizenden kinderen beoefenen, is kickboksen een offensieve sport, zegt De Vlugt. “De bedoeling is dat je aanvalt en je tegenstander uitschakelt.” Volgens de Hengelose Fokko Snijder, die 35 jaar lang een sportschool had, worden low-kicks - een lage schuine trap tegen het dijbeen waardoor je iemand prompt omver schopt - door kinderen tegenwoordig te pas en te onpas uitgedeeld op straat. “En jongeren die dat niet goed beheersen, trappen door.”

Kinderen zijn “zeer beïnvloedbaar”, stelt De Vlugt vast en ze vinden het “reuze stoer om te duwen, schoppen en slaan”. De Vlugt: “Voorstanders van de cursus zeggen: 'die kinderen willen niets anders dan een vechtsport'. Maar ik denk dat het eraan ligt hoe je iets presenteert. Als je onderstreept dat voetbal ook indrukwekkend is, dan willen kinderen dát, zo eenvoudig is het.” Naarmate steeds meer kinderen op kickboksen zitten, wordt het voor veel ouders moeilijker om hun kind zoiets te ontzeggen, verwacht De Vlugt.

De theorie dat aggressieve jongeren hun energie kanaliseren via vechtsporten, bestrijdt De Vlugt. Ze werkte jarenlang met criminele jongeren in de randstad, die veelal vechtsporten beoefenden. “Aan de ene kant vinden ze geweld heel gewoon, omdat ze het vaak zien en gebruiken, maar ook weer niet zo gewoon, dat het oninteressant wordt. Jongeren zijn gefascineerd door geweld.” Bovendien lokt geweld geweld uit, zegt De Vlugt. “Als iedereen in jouw omgeving een agressieve vechtsport beheerst, moet je jezelf kunnen verdedigen. Dus ga je zelf ook leren vechten of draag je een wapen op zak. Mijn zoontje zei ook al: 'als de andere kinderen die kickbokscursus volgen, hoe moeten wij ons straks verdedigen?'

De Vlugt zag de afgelopen jaren dat een groot aantal meisjes geweld is gaan gebruiken. Tekenend voor de normalisering van geweld, vindt ze. “Tien jaar geleden was het ondenkbaar dat meisjes anderen in elkaar sloegen.” De gevolgen van die normalisering - veel geweldsdelicten - belanden nu ten onrechte alleen op het bord van de politie en jongerenwerkers, vindt De Vlugt. “Iedereen is hiervoor verantwoordelijk. De gehele samenleving, en allereerst de opvoeders.”

    • Frederiek Weeda