Sterrenwacht gehinderd door tv-stations

DWINGELOO, 23 OKT.De telescoop van de sterrenwacht in Westerbork is gestopt met het aftasten van het heelal met nieuwe geavanceerde apparatuur. De uiterst gevoelige ontvangertjes in de telescoop ondervinden hinder van ruis in de ether, veroorzaakt door TV Drenthe.

Het probleem deed zich volgens woordvoerder R. Genee voor, toen TV Drenthe vanaf september niet meer via de kabel, maar via de ether ging uitzenden. Het signaal van het station wordt, samen met dat van TV 2 en TV 3, doorgegeven via Smilde. “Deze signalen beïnvloeden elkaar en geven een nieuw signaal, dat in onze ontvanger terechtkomt. Onze telescoop raakt erdoor verblind”, aldus Genee. De nieuwe ontvanger werd begin dit jaar geïnstalleerd in de telescoop. Genee verwacht dat het probleem binnen enkele maanden is opgelost.