Philips op weg naar historische winst

EINDHOVEN, 23 OKT. Philips is op weg naar een recordjaar. De nettowinst van ruim 3 miljard gulden over de eerste negen maanden van dit jaar overtreft nu al de nettowinst uit 1995, Philips' beste jaar tot nu toe. Philips Car Systems (audio- en navigatiesystemen voor in de auto) wordt voor omstreeks 1,5 miljard gulden verkocht aan het Duitse Mannesmann.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Exclusief buitengewone resultaten uit de verkoop van belangen (onder meer in chipmaker TSMC) bedroeg Philips' nettoresultaat over het derde kwartaal van dit jaar 721 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat kwam uit op bijna 1,2 miljard. Over de eerste negen maanden steeg de omzet tot ruim 52 miljard gulden, negen procent meer dan een jaar eerder. “Onze marges hebben zich gunstig ontwikkeld”, aldus financieel bestuurder J. Hommen vanmorgen in een toelichting op de cijfers. “We hebben geprofiteerd van herstructureringen, lagere inkoopprijzen, goede operationele resultaten en de opwaardering van de dollar.” Hij onderstreepte dat over de verplaatsing van het hoofdkantoor naar Amsterdam nog geen definitieve beslissing is genomen. Dit besluit is een kwestie van dagen. De verkoop van Philips Car Systems aan Mannesmann-dochter VDO gebeurt in twee fasen. Philips heeft met Mannesmann overeenstemming bereikt over de verkoop van een belang van 65 procent. Het restant wordt na twee jaar verkocht. Philips Car Systems levert onder meer autoradio's en navigatiesystemen. De beurs reageerde negatief op de kwartaalcijfers, het aandeel Philips stond rond het middaguur op 161,50, na een verlies van 9,50 gulden.