'Netanyahu moet excuses aanbieden'

TEL AVIV, 23 OKT. Israels opperrabbijn Israel Lau heeft gisteren premier Benjamin Netanyahu opgeroepen zijn verontschuldigingen aan te bieden aan linkse Israeliërs die hij een dag eerder voor 'niet-joden' uitmaakte. Doorgaans houdt deze evenwichtige Lau zich ver van de politiek.

Premier Netanyahu haalde zich de woede van linkse Israeliërs en de verontrusting van opperrabijn Lau en vele anderen op de hals toen hij een andere rabbijn in het oor fluisterde dat “links heeft vergeten jood te zijn en bereid is de veiligheid van het land in handen van de Arabieren te leggen”.

De premier had eergisteren niet in de gaten dat de microfoon van radio-Israel in de buurt was toen hij de meer dan honderd jaar oude kabbalistische rabbijn Yitzhak Kadouri deze gedachten toevertrouwde. “Links denkt dat de Arabieren voor ons zullen zorgen. Heeft U ooit zoiets gehoord?” Rabbijn Kadouri is ondanks zijn hoge leeftijd een belangrijke publieke persoonlijkheid omdat zijn zegen bij verkiezingen vele stemmen oplevert van de volgelingen van deze mysticus in de grote Israelische gemeenschap van Marokkaanse afkomst. Voor de verkiezingen in 1996 kreeg Netanyahu een handoplegging van deze vereerde rabbijn, hetgeen hem volgens opiniepeilers het premierschap opleverde.

Nadat radio-Israel en 's avonds de televisie de uitlatingen van Netanyahu uitzonden stak een politieke storm op. Een parlementariër van de Arbeidspartij heeft een klacht tegen Netanyahu bij de politie ingediend wegens ophitsing. Ehud Barak, de socialistische partijleider, sprak van een schandalige uitspraak. “Jodendom is geen truc. Netanyahu leert mij niet wie een jood is. Israel heeft recht op een serieuzere en verantwoordelijker premier. Het premierschap is hem ook volgens veel van zijn kiezers enkele maten te groot”, aldus Barak.

Jossi Sarid, de leider van de seculiere Burgerrechtenpartij, zei dat “links niet heeft vergeten jood te zijn, maar dat Netanyahu wel heeft vergeten mens te zijn.”

Netanyahu heeft gisteren in een radio-interview gezegd dat zijn in het oor van rabbijn Kadouri gefluisterde woorden uit hun verband zijn geciteerd en dat niet hij maar links het Israelische volk verdeelt. In een commentaar schreef de krant Ma'ariv gisteren dat “de duistere trekken van Netanyahu” zijn bovengekomen en dat deze man bereid is tegen iedereen datgene te zeggen dat zijn persoonlijke en politieke doeleinden dient. “Zijn woorden leggen opnieuw de duistere trekken van Benjamin Netanyahu bloot, waar cynisme, geweld en haat samen heersen.” De op de band vastgelegde diskwalificatie van linkse Israeliërs als joden door Netanyahu heeft een demoraliserend effect op een groot deel van de Israelische bevolking. “Ik heb het gevoel dat ik mijn land heb verloren”, zei een hoge reserve-officier. “Netanyahu heeft mijn land gestolen. Ik ben wanhopig”.