Nederlands zeiljacht achtervolgd door pech

ROTTERDAM, 23 OKT. De BrunelSunergy blijft weinig bespaard in de eerste etappe van de Whitbread-race om de wereld. Nadat de Nederlandse zestigvoeter eerst de haven van het Braziliaanse Recife moest binnenvaren om het roer te vervangen, zeilt de boot nu op ongeveer duizend mijl van Kaapstad met een verbogen mast.

Na inspectie is gebleken dat het aluminium van de mast ernstige schade heeft opgelopen en dat een deel daarvan moet worden vervangen. De schade is volgens de bemanning het gevolg van een soort metaalmoeheid. Schipper Hans Bouscholte verwacht over drie dagen in Kaapstad aan te leggen. Een dag na de Zweedse boot EF Language van de Amerikaan Paul Cayard arriveerde de Merit Cup, een in Monaco geregistreerd jacht van de Nieuw-Zeelandse schipper Grant Dalton, gisteren als tweede in Zuid-Afrika. Het verschil tussen beide boten bedroeg negentien uur. Het eerste deel van de race, die begon in Southampton, gaat over een afstand van 7.350 zeemijlen. Dalton zei dat de eerste etappe zwaarder was dan hij had gedacht. Hij gaf toe de krachten die de moderne jachten kunnen ontwikkelen, onderschat te hebben. “We zullen aanzienlijk zwaarder materiaal moeten meenemen. Er zijn nu veel te veel dingen kapot gegaan.”