Montenegro: na verlies is BulatoviEÉc kwaad op OVSE

PODGORICA, 23 OKT. De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die zondag toezicht hebben gehouden op de presidentsverkiezingen in Montenegro waren partijdig en hebben “de ogen gesloten voor duidelijke schendingen” van de regels.

Dat zei gisteren de verslagen kandidaat voor het presidentschap van de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro, Momir BulatoviEÉc. Tegen radio-Belgrado zei BulatoviEÉc, die de afgelopen jaren president van Montenegro is geweest, dat de OVSE “andere belangen” had in Montenegro. “De OVSE acht het destabiliseren van Joegoslavië in het belang van de grote mogendheden. Dat verklaart en rechtvaardigt het OVSE-rapport [over de verkiezingen], ook al strookt het absoluut niet met de werkelijkheid”, aldus BulatoviEÉc. BulatoviEÉc - een bondgenoot van de Joegoslavische leider Slobodan MiloševiEÉc - verloor de verkiezingen van zondag van Milo DjukanoviEÉc, premier, een hervormer die geldt als een criticus van MiloševiEÉc. Het verschil bedroeg minder dan zesduizend stemmen op een totaal van 344.000.

In een toespraak tot demonstrerende aanhangers zei BulatoviEÉc dat de OVSE-waarnemers “meer tijd hebben besteed in [de luxe badplaats] Sveti Štefan en diverse luxe restaurants dan in de stembureaus” en dat ze zijn klachten tegen vermeende fraude niet konden lezen “omdat die in het Servisch waren opgesteld”. De OVSE heeft - net als de officiële Montenegrijnse kiescommissie - geoordeeld dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.

Aanhangers van BulatoviEÉc hebben gisteren opnieuw een uiterst rumoerige protestbijeenkomst gehouden in de hoofdstad Podgorica. De meesten van hen waren gewapend. Ze droegen de oude communistische vlag van Joegoslavië met zich mee. Toen ze dreigden het televisiestation in Podgorica te bestormen, kwam de politie tussenbeide. Minister van Binnenlandse Zaken Filip VujanoviEÉc en de voorzitter van het Montenegrijnse parlement waarschuwden BulatoviEÉc dat hij verantwoordelijk is voor geweld als dat door zijn aanhangers wordt aangericht. “Er is een hoog risico op tragische golven [van geweld]. Ik hoop dat uw doel niet is incidenten te provoceren en de spanning op te voeren”, zo voegde VujanoviEÉc BulatoviEÉc toe.

De in Servië regerende socialistische partij van president MiloševiEÉc heeft zich volop achter BulatoviEÉc gesteld in zijn weigering, de nederlaag van zondag te aanvaarden. De verkiezingen in Montenegro werden gekenmerkt door zoveel “onregelmatigheden, schendingen en manipulaties” dat ze neerkwamen op “een farce en een schandaal zonder precedent in de beschaafde wereld”, zo vonden de socialisten in Belgrado.

Milo DjukanoviEÉc, de Montenegrijnse premier die de presidentsverkiezingen won, heeft gisteren gezegd dat zijn relaties met MiloševiEÉc zullen worden bepaald door de mate waarin Joegoslavië democratiseert en hervormt. DjukanoviEÉc' belangrijkste prioriteit als president van Montenegro is de terugkeer van Joegoslavië naar de internationale gemeenschap, zo maakte hij duidelijk. (Reuter, AP, AFP)