Maleisië: zicht beperkt door smog

KUALA LUMPUR, 23 OKT. De Maleisische regering heeft schepen zonder speciale navigatie-uitrusting verzocht de Straat van Malakka niet binnen te varen wegens de dichte smog, die het zicht in de drukke zeestraat tussen Maleisië en Sumatra heeft teruggebracht tot minder dan een kilometer.

De smog is - nog steeds - het resultaat van bosbranden in Indonesië. Zeker drie scheepsbotsingen zijn recentelijk het gevolg van het slechte zicht in de zeestraat. Ook het scheepvaartverkeer in Indonesië zelf heeft ernstig te lijden van de smog. Zondag kwamen voor de kust van Borneo twee schepen met elkaar in botsing; een ervan, een veerboot, vervoerde 65 mensen. Van hen verdronken er 28 toen het schip na de botsing zonk. De smog hindert in Singapore de autoriteiten bij het opruimen van een enorme olievlek in de Straat van Singapore, resultaat van een scheepsbotsing vorige week tussen een in Cyprus geregistreerde tanker en een Thaise supertanker. Bij de botsing kwam naar schatting 25.000 ton olie in zee terecht. In Singapore wordt zelfs gerept van 30.000 ton (bij de ramp met de Exxon Valdez kwam in 1989 bij Alaska 35.000 ton in zee terecht). Bij het bestrijden van de ramp zijn zestig schepen ingezet. Helikopters, die zeer nuttig zijn bij de bestrijding van dit soort rampen, kunnen niet worden ingezet omdat de mist daarvoor te dicht is.

In Maleisië maakt men zich over de olievlek inmiddels eveneens grote zorgen. De vlek, dertig kilometer lang, ligt slechts vier kilometer van de zuidwestkust van Maleisië en bedreigt vis- en garnalenkwekerijen en toeristenfaciliteiten. Indonesië heeft zich gisteren tot de Maleisische regering gewend met het verzoek te helpen bij de opleiding van militairen, brandweerlieden en burgers bij de bestrijding van de branden in Indonesië. Maleisië heeft tot nu toe twaalfhonderd brandweerlieden naar Indonesië gestuurd om bij de brandbestrijding te helpen. Ze hebben daar een zeer goede indruk gemaakt. Dat geldt ook voor hun materiaal; de gouverneur van Sumatra wil het brandbestrijdingsmateriaal van de Maleisiërs graag cadeau hebben en heeft dat Kuala Lumpur officieel gevraagd. (Reuter, AP, AFP)