Loorbach chef de mission

ROTTERDAM, 23 OKT. Jan Loorbach is benoemd tot chef de mission van de Nederlandse afvaardiging bij de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney. De oud-basketbalinternational volgt André Bolhuis op die na de succesvolle Spelen van Atlanta afscheid nam. Bij de sportkoepel NOC*NSF wilde men vanochtend de aanstelling van Loorbach als chef de mission nog niet bevestigen. Morgen wordt opening van zaken gegeven.

Loorbach (50) maakt sinds maart 1990 deel uit van het bestuur van NOC*NSF. Binnen dat college is hij verantwoordelijk voor de topsport. In de laatste fase op weg naar Sydney zal de Rotterdamse jurist die portefeuille waarschijnlijk aan een collega binnen het bestuur overdoen om verstrengeling van belangen te voorkomen. Loorbach blijft in ieder geval wel lid van het bestuur.

Aanvankelijk wilde het bestuur van NOC*NSF pas in een veel later stadium de nieuwe chef de mission benoemen. Het college van voorzitter Wouter Huibregtsen is van mening dat onder de oude 'ploegbaas' Bolhuis de aandacht te veel was toegespitst op de Olympische Spelen, terwijl er tussentijds ook nog WK's en EK's moesten worden afgewerkt. Onder druk van de publieke opinie werd echter besloten al drie jaar voor Sydney de chef de mission aan te wijzen.

Verwacht werd dat Bolhuis zou worden opgevolgd door een van de NOC*NSF-bestuurders die zich bezighouden met de ontwikkeling van de totale topsport in Nederland. Naast Loorbach kwamen ook de gouden volleybalcoach van Atlanta, Joop Alberda, als extern adviseur van NOC*NSF en de twee beleidsmedewerkers van de sector topsport, Marcel Sturkenboom en Cees Vervoorn, in aanmerking. Oud-volleyballer Sturkenboom was in Atlanta assistent van Bolhuis en oud-zwemmer Vervoorn fungeerde als chef de mission van Nederlandse ploeg bij de laatste Paralympics, de Olympische Spelen voor gehandicapten.

Loorbach heeft van alle kandidaten de meeste ervaring met het topsportbeleid binnen NOC*NSF. Aangenomen mag worden dat Alberda en Sturkenboom als de assistenten van de chef de mission aan de slag gaan.