Landskampioen na eerste zege nog in de race voor kwartfinale Champions League; PSV houdt hoofd koel tegen botte Engelsen

EINDHOVEN, 23 OKT. De opluchting overheerste gisteravond bij PSV nadat het de banvloek in de Champions League eindelijk had gebroken. Zelfs met grof geweld kon het povere Newcastle United geen bres slaan in de hechte verdediging van de Eindhovenaren en na de letterlijk zwaar bevochten 1-0 overwinning blijft PSV in groep C het wederom imponerende Dinamo Kiev (3-0 winst op Barcelona) in het vizier houden. “Het resultaat was heilig”, concludeerde PSV-coach Dick Advocaat na de eerste zege van PSV in het belangrijkste Europa-Cuptoernooi.

Dat zal over twee weken ook gelden als Newcastle in het eigen St. James' Park niet zal schromen de botte bijl te hanteren om een schrijnend gebrek aan kwaliteiten te maskeren. Coach Kenny Dalglish heeft zijn elftal geheel afgestemd op de soms briljante impulsen van zijn aanvallers Alan Shearer en Faustino Asprilla. Maar de Britse international is dit seizoen nog helemaal niet in actie gekomen vanwege gescheurde enkelbanden. En Asprilla, de Colombiaanse spits die Barcelona zo ongeveer in zijn eentje oprolde, is na een operatie aan zijn buikspieren zeker tot eind november uitgeschakeld.

Zonder Shearer en Asprilla is Newcastle United ook in de Premier League een modale ploeg. Dalglish heeft zijn spelers bovendien een verdedigend keurslijf aangemeten, dat vooral voor de eenzame centrumspits Ian Rush een kwelling moet zijn. In het soms bikkelharde man-tegen-man gevecht met de robuuste libero Jaap Stam kwam pijnlijk aan het licht dat Rush zijn magie heeft achtergelaten op Anfield Road bij Liverpool, de club waar hij zijn grote triomfen vierde. Toch kon de inmiddels 36-jarige target man van Newcastle weinig worden verweten, want op steun van zijn middenvelders hoefde hij niet te rekenen.

Het kan niet anders of ook Jon Dahl Tomasson moet soms met heimwee terugdenken aan het verblijf bij zijn vroegere club. Bij Heerenveen was hij vorig seizoen de spil in een frivool elftal. Bij zijn terugkeer op Nederlandse bodem profileerde de Deense schaduwspits zich slechts door een smerige overtreding op de verdediger die hem negentig minuten lang onzichtbaar had gemaakt. Laconiek vertelde Earnest Faber na afloop dat een “blokje ijs en een warm bad” wonderen hadden gedaan, maar juist de uitblinkende voorstopper van PSV had de meeste aanslagen te verduren gehad.

Wonderlijk blijft de gedachte dat voetballers hun normen en waarden eenvoudig verleggen als miljoenen guldens - PSV incasseerde een winstpremie van 1,4 miljoen gulden voor de zege - en prestige op het spel staan. “Op Europees niveau gelden nu eenmaal andere wetten”, memoreerde PSV-aanvoerder Arthur Numan ten overvloede en dan worden zelfs brute overtredingen van de tegenstander door de vingers gezien. De marchanderende arbiter Braschi durfde PSV niet alleen geen penalty te geven, toen Darren Peacock een inzet van Nilis duidelijk binnen het strafschopgebied met de hand beroerde.

De Italiaan volstond tevens met gele kaarten nadat Tomasson zijn kwelgeest Faber tegen de grond had geschopt, terwijl vooral de elleboogstoot van Newcastle-captain Robert Lee op Phillip Cocu om een rode prent schreeuwde. “Ach, dat hoort er allemaal bij”, sprak Numan vergoelijkend. “Newcastle gooide veel fysiek geweld in de strijd, maar die overtredingen illustreerden vooral de frustraties bij die ploeg. Het was zaak het hoofd koel te houden en ons niet te laten provoceren. Want als je ze de mouwen laat opstropen en dat spel gaat kopiëren, ben je verloren.”

Numan moest alleen zijn ploeggenoot Zjelko Petrovic in toom houden. “Maar dat is dan ook een heetgebakerd ventje”, zei Numan lachend. De middenvelder uit Montenegro met het licht ontvlambare karakter had het diverse keren aan de stok met zijn opponenten uit Newcastle en hij wekte tevens de indruk de dug-out te willen slopen toen PSV-trainer Advocaat hem tien minuten voor tijd wisselde voor de Deense spits Peter M⊘ller. “Ik ben altijd kwaad”, grapte Petrovic. “Maar vooral omdat die Britten alleen maar om zich heen schopten.”

PSV had die destructieve speelwijze overtuigender moeten afstraffen, maar ondanks het veldoverwicht in de eerste helft wist alleen vormgever Wim Jonk de Britse muur een keer te slopen. Na een voorzet van Luc Nilis legde de ploeterende en vaak te zelfzuchtige spits Gilles de Bilde de bal met de borst feilloos klaar voor Jonk en de afwerking verdiende een schoonheidsprijs: 1-0. Dat gold bepaald niet voor het rommelige spel in het tweede bedrijf, toen Newcastle iets meer aandrong en de Georgische invaller Ketsbaia zowaar nog een kans creëerde, die hij vervolgens jammerlijk om zeep hielp.

Het was maar beter ook dat PSV-keeper Ronald Waterreus slechts een schot van Gillespie hoefde te keren. Want zelfs Advocaat kon enig leedvermaak niet onderdrukken bij het beschrijven van de blessure die hem bijna had gedwongen veteraan Jan-Willem van Ede op te roepen. Bij een spelletje klaverjas werd Waterreus getroffen door “een spontane scheut in zijn rug”. Advocaat, sarcastisch: “Ronald sprong op, toen hij een slechte kaart had gekregen van Numan. Dat had hij kunnen weten, want Arthur deelt altijd slecht. Met een bandage om zijn rug kon Waterreus gelukkig spelen.”

Al te uitbundig wenste Advocaat de zege op Newcastle United niet te vieren in de wetenschap dat de inhaalrace van PSV pas is begonnen. “Ik werd uitgelachen, toen ik Dinamo Kiev tot favoriet in deze groep uitriep”, zei hij minzaam. “Over twee weken zullen we opnieuw moeten winnen van Newcastle en hopen dat Kiev bij Barcelona punten laat liggen. In deze groep zal de nummer twee de kwartfinales niet bereiken. Hoe onrechtvaardig dat wellicht ook is.”