Koersen Hongkong fors lager

SINGAPORE, 23 OKT. De effectenbeurs van Hongkong beleefde vandaag een 'Zwarte Donderdag' met koersdalingen van veertien procent, een recordval in de historie van Hongkong. De koersval had een domino-effect op vrijwel alle financiële markten in Azië.

Het enige land in de regio dat zich enigszins wist te onttrekken aan de malaise was Indonesië. Geruchten dat het Internationaal Monetair Fonds een reddingspakket van 25 miljard dollar wil verstrekken, zorgden voor stabilisering van de Indonesische financiële markten. In Singapore, Maleisië en de Filippijnen daalden de valuta's en aandelenkoersen naar nieuwe diepten. Thailand kan in verband met een nationale feestdag pas morgen reageren op de ontwikkelingen in Hongkong.

De Europese beurzen werden vanochtend meegesleept in de neergaande beweging van de beurskoersen in Azië. Frankfurt was uitschieter met een verlies van bijna 3 procent. De beurzen van Londen, Parijs en Amsterdam daalden allemaal met ongeveer 2,5 procent.

De beurs van Hong Kong bleef ook na sluiting, vanochtend om elf uur Nederlandse tijd, de koersen beïnvloeden. Met spanning kijken de handelaren uit naar de opening van de Amerikaanse effectenbeurs op Wall Street.

Op het Damrak konden goede kwartaalresultaten van Philips geen verandering brengen in de neergaande beweging van de beurs. De toonaangevende AEX-koersindex van de 25 meest verhandelde fondsen daalde vanochtend met 33 punten (3,6 procent) naar 882,48 punten.

In Amsterdam liepen vooral de genoteerde Aziatische beleggingsfondsen tegen grote koersdalingen op.

Pagina 22: Politieke trots leidt tot koersval

Het was de vierde opeenvolgende dag dat de koersen in Hongkong daalden. De Hang Seng-index, het koersgemiddelde, is sinds begin augustus veertig procent gezakt. De voormalige Britse kroonkolonie werd door beleggers tot nu toe als een van de laatst overgebleven stabiele financiële markten in Azië beschouwd. Maar nu de financiële crisis, die deze zomer begon in Zuidoost-Azië, zich uitbreidt over het hele continent, ontkomt ook Hongkong niet meer aan het brede, negatieve sentiment onder internationale beleggers die massaal hun geld weghalen uit Azië.

Analisten wijten de koersval aan maatregelen van de monetaire autoriteiten in Hongkong om de munteenheid, de Hongkong dollar, te beschermen tegen een groeiende stroom van valutaspeculanten.

De autoriteiten schroefden de tarieven op de geldmarkt gisteravond sterk op. Zo steeg het daggeldtarief van zes procent gisteren tot 250 tot 300 procent vanmiddag.

Ondanks de grote druk op de Hongkong dollar willen de autoriteiten de eigen munt niet loskoppelen van de Amerikaanse dollar. Volgens sommigen is daar een politieke reden voor: het zou een teken van zwakte zijn om zo kort na de overdracht van Hongkong aan China de munt los te laten. Volgens Donald Tsang, minister van financiën van Hongkong, is er voldoende geld om de munt te verdedigen. Samen hadden China en Hongkong eind augustus een buitenlandse reserve van circa 215 miljard dollar. “Ik maak me absoluut geen zorgen. Onze dollar weerspiegelt de fundamenten van Hongkong en die zijn buitengewoon robuust”, aldus Tsang.

Volgens handelaren was de impact van de klap op de beurs van Hongkong vandaag groter dan de beurskrach in 1987 en de koersdalingen in reactie op de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking en de Golfoorlog. “Deze klap raakt vooral de binnenlandse belegger heel hard. Het is volkomen irrationeel wat hier gebeurt”, zei een handelaar vanmorgen. De Hang Seng-index herstelde in de loop van de dag licht, maar sloot af op een verlies dat bijna tien procent bedroeg.

Japan deelde vandaag in de slechte stemming en zag de Nikkei-koersindex drie procent dalen. “Beleggers maken geen onderscheid meer tussen de verschillende markten in Azië. Iedereen trekt massaal zijn geld terug omdat men bang is dat de crisis nog niet voorbij is. Het sentiment voor heel Azië is op dit moment buitengewoon slecht”, zegt Chiang Chia Lim, regionaal econome van ABN AMRO Hoare Govett in Singapore. “We zijn nu op driekwart van de crisis, maar de laatste kwart zal de pijnlijkste fase zijn voor de markten hier. Het zal mij niet verbazen als er nog twintig procent van de waarde van de Aziatische valuta's afgaat”, aldus Chiang.

    • Max Christern