KINDERBOEKEN

Ik heb twee beren Conny Boendermaker. Illustraties: Joke Roekamp. Blauw beertje woont bij mama, Bromvliegbeer bij papa. Om beurten zijn ze de lievelingsbeer van het kindje dat de hoofdrol speelt in dit peuterboekje. Blauw beertje kan goed troosten, de ander beschermt tegen boeven. Hen samenbrengen leidt tot ruzie. Vanaf 2 jaar. Kimio, 15,90 gulden.

Papa woont nu in de Willemstraat Nele Maar. Uit het Duits vertaald door Annegret Böttner. Bart reageert de woede over de scheiding van zijn ouders af op zijn speelgoedberen. Ze helpen hem te aanvaarden dat vader elders woont. Vanaf 5 jaar. Elzenga, 24,90 gulden.

De vader-en-moeder wedstrijd Jacques Vriens. Illustraties: Ruud Bruijn. Nikkie kan en wil niet kiezen tussen haar vader en moeder. Ze stelt een lijstje op met plussen en minnen, waaruit blijkt dat ze het liefste bij haar vader wil wonen. Moeder denkt dat Nikkie bij haar blijft. Opa geeft raad. Vanaf 9 jaar. Van Holkema en Warendorf, 14,90 gulden.

Thuis, de mensen bij wie ik hoor Aik Meeuse. Twintig vraaggesprekken met kinderen uit de meest uiteenlopende gezinsvormen, met een stiefvader of -moeder of twee ouders van hetzelfde geslacht bijvoorbeeld. Vanaf 9 jaar. Leopold, 24,90 gulden.

Verdriet met mayonaise. Carry Slee. Illustraties: Dagmar Stam. Tijdens de speurtocht naar de dief die op school een walkman jatte, ziet Leentje haar vader in een auto een andere vrouw kussen. Moet zij dit aan haar moeder vertellen? Vanaf 9 jaar. Van Holkema en Warendorf, 24,90 gulden.

Hoepel op! Iva Prochazkova. Illustraties: Dagmar Geisler. Uit het Duits vertaald door Jon Riedijk. Fabian zit kwaad op een enorme rots, niemand kan bij hem komen. Langzaam wordt duidelijk waarom hij nooit meer met zijn beste vriend Alex wil praten, en hoe het voor kinderen is als een van je ouders is weggegaan. Vanaf 9 jaar. Lemniscaat, 19,90 gulden.