Kinderagenda

Kijk en Luister

Sander de Heer heeft een soort vijf-in-één-beroep: hij is toneelspeler, regisseur, schrijver, kastenbouwer en illustrator. Heel handig dus om speciaal hem uit te nodigen voor Kijk en Luister dat over De Tijdmachine gaat. Dat spaart een hoop tijd, want in plaats van vijf mensen hoeft er nu maar één iemand op te draven. Tijdens de kindermiddag Kijk en Luister ontmoet je filmsterren, toneelspelers, schrijvers, kunstenaars en andere mensen die veel te vertellen hebben. Op zondag 26 okt treedt Sander de Heer op, want hij heeft een toneelstuk over 'Victor en de Tijdgeest' geschreven dat door de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland wordt gespeeld. Het gaat over de muis Victor, die altijd te laat komt. Hijzelf vindt het niet zo erg, maar meester Schimmel des te meer. Regelmatig wordt hij bij zijn muizenoor gegrepen en in de hoek gezet. Victor heeft gewoon te veel tijd nodig! Ook vertelt Wim Hofman een spannend sprookje over een kind dat geen stoel heeft en daarom naar de kinderboerderij wordt gestuurd.

*Kijk en Luister: Tijdmachine op 26 okt om 14u30 in De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam, voor kinderen vanaf 8 jaar. Toegang ƒ 5 voor kinderen en ƒ 7,50 voor volwassenen. Res 010-4333534.

Notenrapers

De dertien beren in Ouwehands Dierenpark zijn gek op kastanjes, walnoten, hazelnoten, eikels en beukennootjes en omdat beren in de herfst meestal een wintervoorraad aanleggen zijn ze op zoek naar kinderen die een handje kunnen helpen. Woensdag 29 okt vanaf 15u is er een grote noten-inzameling. Ieder kind dat op die dag noten komt brengen, kan vanaf 15u gratis het park in. Daar staat een grote weegschaal klaar om te noten te wegen. Want hoe meer noten je meebrengt, hoe groter de kans op een mooie prijs. Een deel van de noten zal om 16u alvast gevoerd worden aan de beren en de rest zal in de weken erna als toetje worden gegeven. Ook kan iedereen die middag de gerestaureerde holen van het Berenbos zien.

*Noten-inzameling in Ouwehands Dierenpark, Grebbeweg 111, Rhenen op 29 okt om 15u. Inl 317-650200.

(V)luchtig getekend

Vliegtuigen spelen in stripverhalen meestal een spectaculaire rol. In het luchtvaartmuseum Aviodome is op de expositie '(V)luchtig getekend' te zien hoe Suske en Wiske, Sjors en Sjimmie en Donald Duck hun vleugels uitslaan. In 'realistische' strips, waarin bijvoorbeeld Buck Danny, Tangy en Laverdure, Dan Cooper of Biggles een rol spelen, zijn de vliegtuigen altijd herkenbaar omdat ze getekend zijn naar echt bestaande vliegtuigtypen. En natuurlijk ontbreken Kuifje, Snoopy, Dommel en Franka niet. Ook is er een leestafel met allemaal stripboeken, zijn er stripprijzen te winnen met kleurplaten en is er een stripprijsvraag.

*(V)luchtig getekend in Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol. Open za, zo van 12-17u en van di-vr 10-17u. Inl 020-6041521.

Jan de Zebra

De schrijver Godfried Bomans schreef niet alleen boeken voor grote mensen, maar ook voor kleine. Zo hebben generaties kinderen 'Eric of het kleine insectenboek' gelezen. Vaak zijn Bomans' verhalen sprookjesachtig. 'Jan, de Zebra' is er zo één. Het gaat over dieren die 's avonds allemaal hun vel uittrekken om hun gestreepte pyjama's aan te doen. Jan de Zebra kan nog rustig een kwartiertje blijven lezen, want hij heeft al een gestreepte pyjama aan en daarom zijn de dieren jaloers op hem. Of van het 'Luie jongetje' dat tovenaar wilde worden en daarvoor helemaal naar de maan moest reizen, want daar woonde een stokoude en wijze heks, die hem zoveel kon leren dat hij niet meer naar school hoefde. Al die verhalen worden verteld op za 25 okt om 20u voor kinderen vanaf 12 jaar en zo 26 okt om 15u voor kinderen vanaf 5 jaar in het Verteltheater van Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden.

*Verhalen van Godfried Bomans op 25 okt om 20u voor kinderen vanaf 12 jaar ƒ 15 en 26 okt om 15u ƒ 6,50 voor kinderen vanaf 5 jaar in het Verteltheater bij Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Res 071-5128658.

Kunst voor kinderen

Wel je eigen kleren en schoenen uitzoeken, maar als het om kunst gaat beslissen je ouders altijd. Hooguit mogen kinderen hun eigen posters voor hun kamer kopen. Een kind in een galerie wordt vaak als een lastpost beschouwd. Saskia Baetens van Gils en haar zusje Dominique vonden jaren geleden dat daar maar eens verandering in moest komen. Want waarom zouden kinderen geen kunst kunnen kopen en verzamelen? Samen met hun ouders, die een lithografische drukkerij in Auckland, Nieuw-Zeeland hebben, nodigden ze een aantal kunstenaars uit om op een formaat van 10 x 20 litho's te maken die uitsluitend aan kinderen verkocht mochten worden voor ƒ 55. Ze noemden de kinderkunstverkoop Muka naar de drukkerij van hun ouders (Muka is een Maoriwoord dat o.a. 'dat wat alle mensen samenbrengt' betekent). Dit weekeinde kan in Deventer, Rotterdam en Maastricht Muka-kunst worden gekocht. Op alle litho's is een sticker over de naam van de kunstenaar geplakt, zodat kinderen niet een litho uitkiezen van een bekende kusntenaar, maar alleen omdat ze het mooi vinden. Ook zijn er zaterdag en zondag in Maastricht en Deventer allerlei activiteiten voor kinderen tot 18 jaar. Zo is er in Maastricht in het informatief theatertje in de schouwburg te zien hoe een litho wordt gemaakt en zijn er interviews met kinderen waarom ze iets mooi of lelijk vinden. En in Deventer kunnen kinderen hun gekochte litho vast natekenen, want kinderen krijgen hun gekochte kunstwerk niet direct mee, maar krijgen het binnen enkele weken thuisgestuurd. De toegang in alle drie de steden is gratis en ouders worden niet toegelaten!

*Muka-kunst voor kinderen tot 18 jaar van 11-17u op 25 en 26 okt in la Bonbonnière, Achter de Comedie 1, Maastricht (043-3500935). Centrum voor Muziek en Dans, Keizerstraat 68, Deventer, tegenover het station (030-2960169) en in het World Trade Center, Coolsingel, Rotterdam (010-4767644).

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.