KIA komt in handen van staat

SEOEL, 23 OKT. Het noodlijdende KIA-conglomeraat zal worden gered door het autoproducerende onderdeel KIA Motors in handen te brengen van een staatsbank. De Zuidkoreaanse minister van Financiën, Kang Kyung-Shik kondigde gisteren aan dat op deze manier een oplossing in zicht komt voor de voortdurende crisis en het dreigende faillissement van KIA.

De minister zei voor de televisie dat de maatregel, die is bedoeld om een eind te maken aan de financiële onrust in het land, onder meer inhoudt dat een schuld van 368 miljoen dollar van KIA Motors aan de de staatsbank Korea Development Bank (KDB) wordt omgezet in aandelen KIA. “De KIA-crisis kan in de nabije toekomst niet opgelost worden door onderhandelingen tussen de schuldeisers en KIA”, aldus de minister. Daarom heeft de KDB opdracht gekregen het initiatief voor een oplossing te nemen.

Voor het onderdeel Asia Motors, dat vrachtwagens produceert, wordt nog een gegadigde gezocht.

Door de omzetting van de schuld in aandelen wordt KDB de grootste aandeelhouder met 30 procent, gevolgd door de Amerikaanse autoproducent Ford.

De Koreaanse vakbonden KCTU heeft acties aangekondigd. Haar 550.000 leden zullen dagelijkse protestbijeenkomsten organiseren. Wanneer de regering aan haar maatregelen vasthoudt, volgen volgende maand stakingsacties.

Het management van KIA heeft beloofd de regeringsplannen aan te vechten, ook oppositiepartijen hebben zich hierbij aangesloten. (AFP)