Kantoren; Zwaartekracht bezweren

Tegenwoordig zijn kantoren die direct in opdracht van een bedrijf worden gebouwd ver in de minderheid. De meeste bedrijven houden zich verre van de rompslomp die het ontwerpen en bouwen van een gebouw met zich meebrengen. Liever huren ze een kantoor van een projectontwikkelaar. Zo kunnen ze ook gemakkelijker inspelen op de toekomstige ontwikkelingen en zitten ze in tijden van tegenspoed en verminderde personeelsbehoefte niet opgescheept met een te groot kantoor.

Toch zijn er nog wel bedrijven die zelf opdracht geven tot het ontwerpen van hun kantoor. Zulke echte bedrijfskantoren hebben meestal een meer uitgesproken karakter dan de gebouwen van projectontwikkelaars. Specifieke wensen leiden bijna vanzelf tot een sprekender architectuur dan de gemiddelde en dus algemene eisen van de markt waarmee projectontwikkelaars rekening moeten houden.

Een wel heel sprekend gebouw is het vorig jaar opgeleverde kantoorgebouw voor de directie van de KEMA in Arnhem. De directie van KEMA wilde er dan ook iets mee beweren.

De meeste Nederlanders kennen de NV tot Keuring van Electrotechnische Materialen vooral van het KEMA-keurmerk voor huishoudelijke apparaten en zullen niet vermoeden dat achter de vier letters niet een paar bebrilde ingenieurs in witte jassen schuil gaan, maar een grote organisatie die alles onderzoekt wat met energie en electriciteit heeft te maken. Met hun nieuwe onderkomen wilde de KEMA-directie het ietwat suffige imago van hun bedrijf opvijzelen.

Daarom gaf de directie aan de Amsterdamse architecten Roberto Meyer en Jeroen van Schooten de opdracht tot het ontwerp van een gebouw dat onder meer een parkeergarage, kantoren en een vergaderzaal moest bevatten. Eerder hadden Meyer en Van Schooten al een stedebouwkundig plan voor het enorme bedrijfsterrein van de KEMA en een aantal kantoren en testlaboratoria ontworpen. De twee architecten wilden met hun kantoorgebouw een 'optimistische houding ten aanzien van de technologische ontwikkelingen' uitdrukken. Hierin zijn ze helemaal geslaagd. Vooral dank zij de bovenste etage, die door de brede uitkraging en grote luifel een zwevend karakter heeft gekregen, is het alsof de directie dank zij het werk van de KEMA de zwaartekracht moeiteloos heeft overwonnen.