Kangoojumpen; Tegen het plafond

KangooRobics bij Dynamic Fit in Alkmaar, Helderseweg 9, di 16u30-17u30, wo 18-19u, vr 19u30-20u30. Prijs voor een les ƒ 15. res 072-5156263. Kangoojumps ƒ 299

Wo 18-19u bij Aerobic Dance Zone Laura Brokking in Amsterdam-Noord, Struisgrasstr. 23 A, res 0654-210823. Les KangooJumpen ƒ 17,50 huur schoen ƒ 4.

Op internet enkele sites, zoeken op: 'kangoo jumps'

Op foto's in sportbladen zien ze er onveranderd stralend uit, de kangoojumpers. Op schoeisel dat nog het meest doet denken aan skischoenen met een ovalen veer eronder joggen en springen ze hoog in de lucht, intussen verzaligd glimlachend in de camera. “Hardlopen is een belevenis”, is de boodschap.

Na jaren van zwoegen op Kahru-, Reebock- en Nikeschoenen wil ik ook weleens indrukwekkende sprongen maken. Dus bel ik de Aerobic Dance Zone in Amsterdam-Noord, een van de sportscholen waar je op Kangoo-schoenen speciale lessen kunt volgen: KangooRobics, een uit Australië overgewaaide vorm van bewegen. De sportschool is gevestigd in een loods op het industrieterrein. In het aerobicszaaltje staan naast de halters de kangooshoes, grote kunststof schoenen met een click-systeem als sluiting. De eerste wankele schreden geven me het idee dat overmoed straks tot spijt zal leiden. Sportlerares Brigitte Staal stelt de nerveuze novice echter gerust. “Al sta je in het begin wat onzeker op de benen”, zegt ze, “iedereen kan kangoojumpen.”

Tussen negen doorgewinterde aerobic-vrouwen sta ik even later schutterig voor de spiegel. Ik heb me strategisch opgesteld naast een dame die ook voor de eerste keer op kangoojumpsstaat. Dan zal mijn gestuntel niet zo opvallen, denk ik. Maar de dame blijkt een aerobic-veteraan. En wie nog nooit een aerobicles heeft gevolgd voordat hij zich op kangoojumps waagt, krijgt binnen een minuut het gevoel dat hij op klompen loopt.

De pasjes en bewegingen van het aerobics worden aangegeven in een geheimtaal waarop mijn bewegingsapparaat geen weerwoord heeft. “Take five naar rechts en jump squat!” Geen idee wat ik moet doen. In de enorme spiegel waar de kangoojumpers tegenaan kijken, zie ik één persoon systematisch uit de pas huppelen. Her en der in de spiegel ontmoet hij een glimlach. “Enkel, enkel, dubbel met draai, links, nu.” Te laat. Snel er achteraan, maar het verkeerde been wordt nooit meer het goede.

Wat inmiddels wel aardig lukt, is het bewegen op de kangooschoen. Wanhopig aansluiting zoekend bij de vrouwen die mij steeds een stap voor zijn, merk ik hoe lekker die schoenen zitten. Sidestep, joggen of marcheren op de plaats, zelfs lachwekkend uit de maat, is op deze schoenen een genot. Zeker wanneer we mogen springen. Het schijnt dat een gevorderde kangoojumper wel een meter hoog kan springen.

In mijn sprong probeer ik mijn gebrek aan souplesse en bewegingsintelligentie te compenseren. Bij de eerste sprong raak ik het plafond (ik ben 1,73 m lang). Bij de tweede, nog hogere sprong blijkt dat de plafondtegels los liggen. Maar Brigitte blijft vriendelijk.

Later aan de bar geeft ze hoog op over joggen met kangoojumps. Dat moet een ultiem gevoel van geluk geven: met zevenmijlslaarzen in een paar sprongen de joggers achter je laten.

    • Hans Moll