Hotel; Sterrenslag

Hostellerie Emmanuel Mertens, Restaurant l'Auberge, Wilhelminasingel 80, Weert. Tel 0495-531057

Weert bestaat niet voor meneer Michelin. Althans niet in de groene toeristische gids, daar is de Noord-Limburgse plaats onvermeld. In de rode hotel- en restaurantgids figureert Weert als de vestigingsplaats van l'Auberge, één van de zeven tweesterrenrestarants die Nederland rijk is.

Sinds ongeveer een jaar heeft Emmanuel Mertens zijn zaak gevestigd in een nieuw pand, uitgebreid met een hotel. Want anders dan de naam l'Auberge doet vermoeden, was er voorheen geen slaapgelegenheid. Steeds meer goede restaurants bieden de mogelijkheid tot overnachten, soms met een paar kamers, soms met een compleet hotel. Zo gingen de tweesterrenrestaurants Inter Scaldis en Kaatje bij de Sluis Emmanuel Mertens voor. Voor zulke zaken is 'hotel' niet chic genoeg en spreekt men van 'manoir'. Mertens noemt zijn hotel, dat langs de stadsringweg toch niet echt landelijk is gelegen, een 'hostellerie'. Voor de gastronomische bedevaartgangers geeft het in elk geval een gerust gevoel dat na het diner met begeleidende wijnen niet de terugtocht hoeft te worden aanvaard. Dat bevordert het onbekommerd genieten.

De hostellerie heeft ook twee sterren, maar het zijn de mindere sterren van de Benelux hotelkwalificatie. De schaal loopt van een tot vijf. Elk jaar na het bekend worden van de hotelkwalificatie ontstaat er wel ergens rumoer over de toekenning. Hotelhouders voelen zich misdeeld of menen dat zelfs vijf sterren niet voldoende zijn om het veronderstelde niveau van hun hotel recht te doen. De kwalificatie is in Nederland verplicht voor alle zaken die als hotel te boek willen staan. Het kwalificatiesysteem heeft de reguleringswoede van het paarse kabinet vooralsnog kunnen weerstaan.

De hostellerie kreeg maar twee hotelsterren toegekend. Twee sterren staan voor het standaardhotel, terwijl de hostellerie in sfeer en uitrusting een eerste klas hotel met vier sterren zou behoren te zijn. Wat heeft de hotelinspecteurs mishaagd? Het ontbreken in de lounge van een vaste telefoon, met zo'n privacy bevorderende perspex kap of appelgroen schotje, en de afwezigheid van een nachtportier doen de hostellerie twee klassen zakken. Ten onrechte, vindt patron-cuisinier Mertens. De vaste telefoon zou de lounge ontsieren en er is voor de gasten een draagbare telefoon beschikbaar. De gasten die niet in l'Auberge eten, krijgen een sleutelkaart mee en kunnen via de nachtingang de weg naar hun kamer probleemloos vinden. En als zich calamiteiten voordoen: de patron woont zelf in de hostellerie. Maar de hotelinspecteurs zijn niet te vermurwen.

Hoogste tijd voor een Entre Nous rapport. Mijn kamer in de hostellerie is zeer verzorgd, met een aangename, niet overdadige, luxe. Toscaanse tinten, dit jaar bij alle hotelinrichters favoriet, domineren. Er staat een schaaltje fruit klaar. De opmerkelijkste faciliteit is een prachtig espresso-apparaat, met een ruime keuze aan verschillende koffiesoorten verpakt in kleurige patronen, waarmee het apparaat moet worden geladen. De bedden zijn goed en de badkamer is in orde.

Beneden zijn lounge en restaurant comfortabel. Het diner is, hoe kan het anders, voortreffelijk. Uit alles blijkt de volledige beheersing van het métier. Dit voorjaar at ik er een bijzondere schotel van tarbot en asperges. Nu in het wildseizoen staan er veelbelovende gerechten op de kaart als 'filet van hertekalf, ingestoken met laurierblaadjes geserveerd met een ossobucco van hertekalf-schenkeltje in een bordelaisesaus met een hachis van paddestoeltjes en een luchtige crème van peterselie geserveerd met selderijpuree en rode bietenchips'. Heuglijk is ook het ontbijt, met een groot assortiment kleine broodjes, allerlei soorten beleg, een à la minute gebakken omeletje, yoghurt met vers rood fruit. Het ontbijtbuffet ontstegen, er wordt aan tafel geserveerd. Verder is het aardig dat het hotel een voiturier heeft, die je auto voor ƒ 7,50 in een parkeergarage stalt en hem 's ochtends weer voor de deur zet. Arrangementen, overnachting met diner, of beter een diner met overnachting, zijn er vanaf ƒ 245 p.p. Daarvoor eet je in een tweesterrenrestaurant en slaap je in een tweesterrenhotel, met het comfort van vier.