Hongaarse telecom gaat naar de beurs

BOEDAPEST, 23 okt. Als eerste telecommunicatiebedrijf in Midden- en Oost-Europa wordt het Hongaarse Matáv volgende maand genoteerd aan de beurs van New York. Achttien procent van de aandelen van Matáv zal in de Verenigde Staten vanaf 14 november te koop zijn. Tegelijk begint de handel in twee tot zes procent van de aandelen in het telecommunicatiebedrijf aan de beurs van Boedapest. Drie procent van de aandelen is verder beschikbaar voor aankopen door grote internationale investeerders.

De Hongaarse regering beschouwt de beursgang van Matáv als de bekroning van een van de meest succesvolle privatiseringsoperaties na de val van het communisme in 1989. In Hongarije kozen achtereenvolgende democratische regeringen voor de verkoop van staatsbedrijven aan buitenlandse belangstellenden, in tegenstelling tot de couponprivatisering in landen als Tsjechië en Polen waardoor burgers kleine hoeveelheden aandelen kregen.

In totaal hopen de APV en Matáv tussen de 20 en 27 procent van het aandelenkapitaal te verkopen.

In december 1993 kocht Magyarcom, een consortium van Deutsche Telekom en Ameritech, voor 875 miljoen dollar een aandeel van dertig procent in Matáv. Twee jaar later verwierf het consortium nog eens 37 procent voor 852 miljoen dollar. De rest van de aandelen bleef in handen van het staatsprivatiseringsbedrijf APV.

De nieuwe eigenaren investeerden ruim 1,4 miljard dollar in nieuwe technologie en in de herstructurering van het bedrijf. Matáv breidde het aantal telefoonaansluitingen in Hongarije (10 miljoen inwoners) in drie jaar tijd met een miljoen uit tot 2,3 miljoen. De wachtlijst van 700.000 aanvragen voor een telefoonlijn werd geheel weggewerkt. Het bedrijf deed het ook goed op de nieuwe markt voor mobiele telefoons, met meer dan 400.000 abonnees. Vorig jaar behaalde Matáv een netto winst van 23,6 miljard forint, op een omzet van 196,5 miljard. Daarmee is Matáv het meest winstgevende bedrijf van Hongarije.

Het staatsprivatiseringsbedrijf bezit 13 tot 19 procent van de te koop aangeboden aandelen. De opbrengst gaat naar de staatskas. Magyarcom brengt 7 tot 8 procent van zijn aandelen naar de beurs. De overheid behoudt zo'n 5 procent van de aandelen, maar die zullen volgens de APV in de toekomst ook worden verkocht. Matáv heeft tot het einde van het jaar 2001 het monopolie op het nationale en interlokale telefoonverkeer, en op de lokale gesprekken in het grootste deel van Hongarije.