Hindoepartij blijft regeren in Indiase staat Uttar Pradesh

NEW DELHI, 23 OKT. Het Indiase kabinet van premier Inder Kumar Gujral is gisteren teruggekomen op zijn besluit de regering van de deelstaat Uttar Pradesh naar huis te sturen en zelf het bestuur over deze grootste deelstaat van India tijdelijk in handen te nemen. De Indiase regering geeft hiermee gehoor aan een oproep van president K. R. Narayanan.

De federale regering besloot aanvankelijk tot ingrijpen toen eerder deze week een politieke crisis uitbrak in Uttar Pradesh doordat de Bahujan Samaj partij, die zich opwerpt als belangenbehartiger van de lagere kasten, de coalitie met de radicale hindoepartij Bharatiya Janata opzegde. Na een gewonnen vetrouwensstemming bleef Nharatiya Janata over als de enige regerende partij in de deelstaat. Het debat in het parlement van de deelstaat ging gepaard met groot tumult waarbij volksvertegenwoordigers elkaar niet alleen verbaal maar ook met microfoons, stoelen en andere voorwerpen te lijf gingen.

De aanvankelijk reactie van het Indiase kabinet lokte onmiddellijk protesten uit van radicale hindoes. Aanalisten stellen dat de politieke crisis in de deelstaat gemakkelijk uitstraling kan hebben voor de nationale politiek, gezien het gewicht dat Uttar Pradesh in de schaal legt. Daarmee heeft de crisis in Uttar Pradesh mogelijk gevolgen voor het voortbestaan van de huidige Indiase regeringscoalitie.