Halfjaarlijkse wijnveiling bij Christie's; Wijn onder de hamer

Veilinghuis Christie's, tel. 020-5755255

Informatiebureau Duitse Wijn, tel. 071-5602040

Wijn kopen op een veiling vergt voorbereiding en kennis van zaken. Wie niet thuis is in de prijzen die wijnen 'doen' en toch eens op een veiling wil kopen, moet zich aan een paar gulden regels houden. Regel één is 'de ijzeren limiet'. Wie zich laat meeslepen in het spel van biedingen kan eindigen met een wijn die veel duurder is dan hij waard is. Regel twee volgt uit regel één: bedenk dat op elk besteed bedrag 18 procent kosten voor het veilinghuis (BTW, opslag, opgeld) komt. Wie zich deze zelfbeheersing eigen maakt, kan een kistje wijn of port bemachtigen dat bij de slijter of importeur niet meer te krijgen is.

Frank Jacobs uit Amsterdam (redacteur van het wijntijdschrift Perswijn) heeft zich ontwikkeld tot wijnveilingspecialist. Hij koopt namens vijftig wijnbeleggers op de veilingen van Christie's. Daartoe houdt hij de koersen van de grote wijnen in de wereld bij en bestudeert hij de catalogus voor de veiling als een bijbel. Na de veiling krijgen de beleggers een of meer doosjes wijn voor hun kelder. Wijnveilingspecialist wordt men door het vaak te doen, zegt Jacobs, en door veel te lezen. Het is ook zaak iets te weten te komen over de herkomst van de geveilde wijnen. Uit de wijze waarop kavels zijn samengesteld, valt af te leiden hoe ze zijn bewaard. En dat is belangrijk, want wijnen die tien jaar in te warme of tochtige ruimtes hebben gelegen, gaan er niet op vooruit. Ook is het nuttig om vóór de veiling de hoeveelheid wijn in de fles te bekijken. Jacobs: “Een laag niveau kan betekenen dat de wijn al geoxydeerd is.”

Beleggingswijnen bij uitstek zijn Bordeaux en Bourgogne, klassieke oplegwijnen. Op het ogenblik is er grote belangstelling voor wijnen uit de jaren '80. Jacobs: “Omdat er nog geen echt grote jaren '90 zijn die geveild kunnen worden, is de druk op het vorige decennium enorm. Zeker met de nieuwe klanten uit het Verre Oosten - die hebben bijna onbeperkte middelen en drijven zo de prijzen op. Er komt immers geen fles Mouton of Yquem bij, alleen maar investeerders.”

Daarnaast is er een constante handel in vintage port en incidenteel een aanbod van edele zoete wijnen zoals Château d'Yquem en Beerenauslese/ Trockenbeerenauslese uit Duitsland. Italië speelt met zijn hoog geklasseerde rode wijnen nauwelijks een rol, maar dat kan in de toekomst veranderen, aangezien de vinificatieprocessen aldaar het laatste decennium meer aan de smaak van de internationale markt zijn aangepast. Ook Australië met zijn Grange wijnen zal een klein aandeel verwerven, maar de grootste allure gaat nog altijd van Frankrijk uit.

In de catalogus van de veiling van 4 november is 1er cru Mouton Rothschild '82 de absolute top: een kistje van 12 flesseen staat genoteerd voor ƒ 10.000-14.000. Vier magnums uit dat jaar staan genoteerd voor ƒ 5000-6500. 1er Cru Château Margaux is een goede tweede met een notatie van ƒ 9000-12.000 voor een kistje van twaalf. In het Verre Oosten is met name belangstelling voor Pomerol. Gevolg: 6 flessen Le Pin '89 moeten ƒ 9000-12.000 opbrengen. Deze astronomische bedragen drijven ook die van de lagere cru's (2e tot en met 5e) en van de Cru Bourgeois enorm op. In Bordeaux wonen geen heiligen; als er wat te verdienen valt staan de Bordelais vooraan, dat was in de Romeinse tijd al zo. Geen pardon voor de kleine beurs: geld is geld. Bourgognewijnen worden aangeboden in rood (1928-1990) en in wit (1972-1995). Romanée-Conti en La Tâche zijn favoriet.

Maar juist op deze veiling zal ook, ondanks de heftige handel in hoge Bordeaux, de kleine genieter een doosje port of wijn kunnen bemachtigen.

In Wiesbaden wordt op 15 november een heel bijzondere wijnveiling gehouden; op deze 'veiling van de eeuw' staan behalve 'gewone' wijnen van zo'n 10-30 jaar oud ook wijnen van honderd jaar op tafel, alle unica. Men kan 's ochtends een aantal van de wijnen proeven, 's middags worden ze geveild. Alles wat maar mooi is aan Duitse Rieslings van de Rheingau en de Moezel vanaf Auslese niveau komt hier onder de hamer. Interessant zijn ook de vele Silvaners uit Franken.

Ook bij Christie's kan geproefd worden, een half uur voor aanvang van de veiling, om 10u 's ochtends. Voor de serieuze kopers een noodzakelijke kennismaking.

    • Lucette M. Faber