Fiat van Europees Hof voor Zweeds alcoholmonopolie

LUXEMBURG, 23 OKT. Het Europese Hof van Justitie heeft vanmorgen bepaald dat Zweedse autoriteiten het monopolie voor de handel in alcohol mogen handhaven. Volgens het Hof is het monopolie niet in strijd met het recht van de Europese Unie. Het Hof stelt vast dat het monopolie een doelstelling heeft die verband houdt met de volksgezondheid.

“De selectiemethode en criteria zijn noch discriminerend voor importproducten,” zo stelt het Hof vast. Wel vindt het Hof de regel die alleen importeurs met licenties toestaat alcoholhoudende drank te importeren belemmerend voor de handel binnen de EU, omdat dit extra kosten met zich meebrengt. De zaak werd in 1994 aanhangig gemaakt door een rechtbank in de stad Landskrona, nadat een lokale kruidenier het monopolie had doorbroken. (Reuter, AFP)