Dinamo Kiev drukt Barcelona in bijrol

ROTTERDAM, 23 OKT. Barcelona moet dit seizoen genoegen nemen met een bijrol in de Europese voetbalcompetitie der landskampioenen. In de derde speelronde van de Champions League leed Barcelona gisteren een kansloze 3-0 nederlaag tegen Dinamo Kiev. Met slechts één punt uit drie duels bezet de koploper uit de Spaanse Primera Division de laatste plaats in groep C en is een plaats in de kwartfinales ver weg voor de ploeg van trainer Van Gaal.

Met 3-0 kwam Barcelona nog goed weg in het met 100.000 toeschouwers gevulde stadion in Kiev. De thuisploeg speelde na een uur met een man meer nadat Barcelona-doelman Hesp rood kreeg voor een overtreding op de doorgebroken Sjevtsjenko. Derde doelman Busquets verving de Nederlander.

De stand was op dat moment al 2-0, door doelpunten van Rebrov en Maximov. Kalitvintsev bepaalde in de 63ste minuut de eindstand op 3-0. “Deze nederlaag maakt de Spanjaarden het leven nu erg moeilijk”, zei Dinamo-coach Lobanovski na afloop. “Ze vochten hier voor hun laatste kans. Onze wil om te winnen was echter groter.”

Voor de Oekraïeners betekende het de tweede overwinning. Eerder werd PSV met 3-1 verslagen. Na drie speelronden gaat Dinamo met zeven punten alleen aan de leiding in groep C. De zes poulewinnaars en de twee beste nummers twee plaatsen zich voor de kwartfinales. In groep B gaat de strijd om de eerste plaats tussen Manchester United en Juventus. De Italiaanse kampioen won in Slowakije met 1-0 bij het nog puntloze FC Kosice. Del Piero maakte in de 34ste minuut uit een vrije trap zijn veertiende doelpunt in de Champions League.

In groep A won Parma met 1-0 van titelverdediger Borussia Dortmund, dat een povere indruk maakte in Italië. Spits Crespo maakte in de 62ste minuut het enige doelpunt van de avond. Sparta Praag versloeg Galatasaray met 3-0. Voor de Turken betekende het de derde nederlaag op rij en daarmee uitschakeling voor de volgende ronde.

Real Madrid gaat onbedreigd aan de leiding in groep D. De Spaanse kampioen behaalde gisteren een overtuigende 5-1 overwinning op Olympiakos Piraeus en lijkt na drie zeges op rij zeker van een plaats in de kwartfinales. Rosenborg behield de tweede plaats door een 2-0 overwinning op het puntloze FC Porto.

In groep E handhaafde Bayern München de ongeslagen status. De Duitsers liepen Paris SG met 5-1 onder de voet, onder meer door treffers van Elber (2) en Jancker (2). Besiktas nam door een 1-0 overwinning tegen Göteborg de tweede plaats over van de Fransen. Leverkusen en Monaco gaan aan de leiding in groep F. De Duitsers wonnen met 2-0 bij Sporting Lissabon, Monaco was met 5-1 te sterk voor Lierse SK, de Belgische landskampioen.