Design

Zwavel in de Harvard Club

Wie nu onmiddellijk het vliegtuig naar New York neemt, met een taxi naar Manhattan scheurt en zich voor de deur van 27 West 44th Street laat afzetten, is waarschijnlijk nog net op tijd voor het staartje van een bijzondere opening. Dus weg, krant mee en in het vliegtuig verder lezen. (zie Zwavel in de Harvard Club 2)

Klein Eiland

Een pennenbakje met fotostandaard: het ei van Columbus kun je het moeilijk noemen. Maar uit de handen van Marcel Wanders komen meer onverwachte voltreffers. Zijn 'macramé'-stoel veroverde de designgemeenschap en met zijn blauw kunststoffen houdertje voor credit- en business cards stal hij de harten van vele gebruikers. 'Wanders Wonders' stelt zich tot doel “mooie producten te creëren voor deze mooie wereld”. 'Little Island' moet een nieuwe stap worden in het schoonheidsoffensief: opnieuw blauw ABS plastic, waarop drie stalen kogels foto's of memo's kunnen fixeren. Voor de nerveuze bureauwerker zijn het ook speelballen, zodat Wanders' versie van de Blue Lagoon in overeenstemming met zijn ontwerpfilosofie een verborgen cadeautje bevat.

*Little Island is à ƒ 32,50 te bestellen bij Wanders Wonders (020-4221339) en voor ƒ 28,50 te koop bij diverse winkels en galeries. Werk van Marcel Wanders en vier andere ontwerpers is t/m 21 nov te zien bij het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Brouwersgracht 276, Amsterdam (ma t/m vr 10-17 uur)

Knallende hemelvaart

Nu er urnen te koop zijn gemaakt van alle boeken die men tijdens zijn leven las of doodskisten als futuristische beeldhouwwerken lijkt het taboe van de vormgegeven dood doorbroken. Hetty van Bommel, voormalig studente industriële vormgeving, maakt de hemelvaart nog spectaculairder. Met haar collectie 'Rite de Passage' neemt zij deel aan de Graduation Show van The Design Academy Eindhoven in de Beurs van Berlage. Klapstuk van haar bijdrage is de 'Last Rest Rocket': een vuurpijl bedoeld voor rituele asverstrooiing. Van Bommel onderkende dat het tijd was de afgesleten symboliek van het Westerse uitvaartritueel nieuw leven in te blazen en manoeuvreerde en passant Kunstvuurwerkfabriek Van der Nat in een nieuw marktsegment.

*Graduation 97, t/m 26 okt in de Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam. Open 11-22 uur; za/zo 11-17 uur.

Zwavel in de Harvard Club 2

In de prestigieuze Harvard Club in New York opent vanavond om zes uur locale tijd de tentoonstelling 'Lapis' van sieraadontwerper Ruudt Peters. Niet tussen de Britse rookstoelen in de lounge of in het onmetelijke restaurant van deze besloten sociëteit voor Harvard bollebozen, maar in Squash Court #4. Tafels bedekt met zwavel en zoutkristallen ondersteunen een collectie sieraden die het alchemistisch proces verbeelden. Edelstenen tot poeder fijngewreven, metalen in de edelste en onedelste variaties, pianosnaren die de colliers vormen. Peters toonde ze eerder tijdens de KunstRAI 1997 bij zijn vaste galerie, Marzee uit Nijmegen. Maar een squash court voor de Amerikaanse Oostkust-elite is toch iets anders dan de Holland-hal waar het tijdens de Huishoudbeurs naar rookworst ruikt en waar het toppunt van cultuur wordt bereikt als Marco Borsato er het podium bestijgt. Zonder stropdas van Schiphol vertrokken? Koop er nog snel een op Kennedy Airport! Alleen in business attire en met een introductie heeft men toegang tot de Harvard Club of New York City.

*Lapis in de Harvard Club. Inl: Malcolm M. Knapp 00-1-212-2897782. Verkoop: Galerie Marzee, Waalkade 4, Nijmegen, 024-3229670.

Nederlands Fabrikaat

Teleac/NOT zendt op de late dinsdagavond nog een aantal afleveringen uit van 'Nederlands Fabrikaat', een reeks over de industriële vormgeving sinds 1850. Reyer Kras, redacteur van de serie, schreef ook een boek waarin hij de belangrijkste wapenfeiten van de calvinistische vormgeving verzamelde. De Philishave, het Gilde-glas, het Tomado-rekje, het paspoort, de Internet site van Heineken en de 'huisstijl' van de V.O.C.: weinig spektakel, veel doelmatigheid, met af en toe een genie als Gerrit Rietveld of Kho Liang Ie.

*Reyer Kras: Nederlands Fabrikaat, V+K Publishing, Teleac/NOT, f 79,-

UNdressed

Ontwerpster Marlies Dekkers maakte naam met lingerie en zwemkleding die net niet over de rand van de obsceniteit tuimelt, maar UNdressed is zeker geen collectie voor wie zich het liefst een vakantie-voordeelpakket van 10 heupslips bij de HEMA aanschaft. Verhulling en onthulling strijden in haar ontwerpen om de voorrang. Ze verwierf zich enige bekendheid via de vrouwvriendelijke erotische postordering van Mail & Female, kreeg een tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal en verleidde daar de Brusselse Nathalie Burhenne, die nu een winkel voert die exclusief is gewijd aan het werk van Marlies Dekkers. Dichter bij huis kunnen we terecht bij enkele erotica-winkels, maar misschien is de anonimiteit van Brussel dan toch aantrekkelijker.

*UNdressed, Rue de l'Aqueduc 58, Brussel.