Condoleanceregister Maarten van Traa

In het partijbureau van de PvdA aan de Herengracht in Amsterdam ligt een condoléanceregister naar aanleiding van het overlijden van Maarten van Traa. Het Kamerlid, dat dinsdagavond om het leven kwam bij een autongeluk, zal aanstaande dinsdag in besloten kring worden begraven.

's Avonds is er op een nog nader te bepalen plaats en tijd een openbare bijeenkomst. Het condoléanceregister kan in elk geval nog morgen en maandag tussen negen en vijf uur worden getekend. De eerste die het tekende was vanmorgen volgens het partijbureau “een jongen van een jaar of achttien, die al voor negenen voor de deur stond”. Hij schreef: “Een groot gat voor de echte sociaal-democratie blijft achter.”

Van Traa verongelukte toen hij op de A4 in de buurt van Amsterdam van achter op een file inreed. Het verkeer moest daar terug naar één rijstrook in verband met wegwerkzaamheden, die volgens de politie overigens ruim van te voren waren aangegeven. Onderzoek heeft uitgewezen dat er met de Citroën BX van Van Traa technisch niets mis was. Het Kamerlid droeg geen autogordel. Er was geen sprake van alcoholgebruik, aldus de politie.

Van Traa had, zoals alle Kamerleden, geen dienstauto maar een OV-jaarkaart. Sommige fractievoorzitters hebben wel via hun partij een regeling voor een chauffeur getroffen. Vanmiddag om twee uur zou de Tweede Kamer Van Traa herdenken. Voorzitter Bukman en premier Kok zouden het woord voeren. Van Traa (52) was Kamerlid sinds 1986 en sinds drie jaar voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken.

(Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)