Condit: morgen harde cijfers; Boeing in rood door vergrote productie

ROTTERDAM, 23 OKT. Boeing heeft de afgelopen drie maanden verlies geleden. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant, de grootste ter wereld, heeft problemen gekregen door de sterke uitbreiding van de productie. Die uitbreiding was nodig om aan de vraag te voldoen, maar heeft tot zulke grote kosten geleid dat het kwartaalresultaat negatief zal uitvallen.

Niet bekend

In de laatste anderhalf jaar heeft Boeing door een stroom orders zijn productie vergroot van achttien tot veertig vliegtuigen per maand. Dat veroorzaakte problemen bij de aanvoer van grondstoffen en onderdelen.

Ook was het moeilijk om op tijd voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken. Begin deze maand zag de vliegtuigfabrikant zich genoodzaakt de productie van de Boeing 747 en 737 ongeveer een maand stop te zetten.

Boeing wil niet zeggen wanneer de uitbreiding van de productie weer tot hogere winst gaat leiden. Maar analisten van Amerikaanse investment bankers verwachten dat de vlieggtuigfabrikant in het eerste kwartaal van 1998 al uit de rode cijfers komt. De FAA, de Amerikaanse dienst voor de burgerluchtvaart, heeft besloten de inspecties van de Boeing-toestellen op te voeren na de productievergroting. De dienst wil er zeker van zijn dat de vliegtuigfabrikant het niet minder nauw neemt met de normen voor veiligheid. Een woordvoerster van de FAA liet weten dat het alleen een voorzorgsmaatregel is.

Boeing ondertekende woensdag een grote order van Delta Air Lines voor 106 vliegtuigen en een optie op 124 toestellen. Delta zei dat er mogelijk nog een grote order volgt. Boeing had eerder afgesproken dat Delta geen toestellen meer zou bestellen bij andere fabrikanten. Na klachten bij de Europese Commissie van concurrent Airbus beloofde Boeing de exclusiviteitsclausule uit de leveringsovereenkomst te schrappen.

De Europese Commissie onderzoekt nu of Boeing zich aan de toezegging houdt. Volgens een woordvoerder van Delta staat de clausule nog steeds in het contract.