Brüggen dirigent in Parijs

PARIJS, 23 OKT. De dirigenten Frans Brüggen en Christoph von Dohnanyi zijn samen benoemd tot chef-dirigenten van het Orchestre de Paris. Hun benoeming gaat in september 1998 in, na het vertrek van de huidige Russische chef-dirigent Semyon Bychkov, die die functie dan acht jaar heeft vervuld. De dubbelbenoeming is bedoeld om een periode van vier jaar te overbruggen. Daarna hoopt het Orchestra de Paris een nieuwe chef-dirigent te benoemen.

Christoph von Dohnanyi zal vanaf 1998 twee jaar lang vier weken per jaar in Parijs dirigeren en daarnaast optreden als artistiek adviseur, omdat het Orchestre de Paris geen artistiek directeur heeft. Peter Diamand, de nu 84-jarige voormalige directeur van het Holland Festival en het Edinburgh Festival, treedt al sinds de jaren '70 op als artistiek adviseur van het Orchestre de Paris. Na twee jaar wordt Dohnanyi opgevolgd door Wolfgang Sawallisch, die binnenkort vertrekt als chef-dirigent van het Philadelphia Orchestra. Sawallisch zal acht weken per jaar in Parijs zijn.

Frans Brüggen, die eerder met succes in Parijs optrad, is gevraagd om het repertoire van Bach, Haydn en Mozart te dirigeren, maar heeft geen administratieve verplichtingen. Hij zal per jaar vijf weken in Parijs werken, naast zijn werk als chef-dirigent van het door hem opgerichte Orkest van de Achttiende Eeuw.

Behalve in het Russische repertoire heeft Bychkov het dertig jaar geleden opgerichte Orchestre de Paris onvoldoende artistiek elan kunnen geven.