Baan ziet winst verdubbelen; splitsing aandelen

ROTTERDAM, 23 OKT. Automatiseerder Baan heeft in het derde kwartaal de nettowinst meer dan verdubbeld. Het resultaat steeg in vergelijking met vorig jaar van 9,5 miljoen dollar tot 21,6 miljoen dollar. Daarmee is de recordwinst van 16,4 miljoen dollar van het tweede kwartaal overtroffen. Baan meldde gisteren tevens zijn aandelen in tweeën te willen splitsen.

De stijging van winst (128 procent) is onder meer het gevolg van de overname van Aurum Software. Zonder deze acquisitie is het resultaat met 94 procent toegenomen. De omzet ging van 105 miljoen dollar naar 173 miljoen dollar. Baan levert zogeheten geïntegreerde software die betrekking heeft op de gehele bedrijfsvoering (administratie, logistiek, productie). Het Barneveldse bedrijf rapporteert in dollars vanwege de notering aan de Amerikaanse beurs Nasdaq.

Financieel directeur K. Wagenaar verklaarde in een toelichting tevreden te zijn met het resultaat. “Sinds de beursgang zijn we volwassen geworden. De omzet in Europa en in de Verenigde Staten is nu in evenwicht”.

Wanneer de aandeelhouders groen licht geven, zal de splitsing van de aandelen in december worden gerealiseerd.

Over de eerste negen maanden steeg de omzet van 282 miljoen tot 464 miljoen dollar. De winst in deze periode nam toe van 20,5 miljoen tot 54,6 miljoen dollar. Zonder de overname van Aurum steeg de winst tot 48 miljoen dollar.

De oprichters van het automatiseringsbedrijf, de gebroeders Jan en Paul Baan, stonden vorige week nog in het overzicht van de rijkste Nederlanders. Inmiddels zijn de twee goed voor een geschat vermogen van 5,5 miljard gulden. Het grootste deel van het geld hebben oprichters in de stichting Oikonomos gestoken die wereldwijd goede doelen financiert.