Alpe d'Huez niet in routeschema Tour de France

PARIJS, 23 OKT. De Alpe d'Huez ontbreekt volgend jaar in het routeschema van de Tour de France die op 11 juli in Dublin van start gaat met een proloog over 5,7 kilometer. Ondanks de absentie van de col die jarenlang deel uitmaakte van het parcours krijgen de renners in de 3.850 kilometer lange Ronde van Frankrijk vele zware beklimmingen voor de wielen.

De Societé du Tour de France presenteerde vanmorgen in Parijs de route voor de 85ste editie van de belangrijkste etappekoers van het seizoen. In verband met het WK voetbal in Frankrijk is de start van de Tour later dan anders. Na de proloog op 11 juli in Dublin volgen nog twee etappes in Ierland.

Op 14 juli, de Franse nationale feestdag, keren de renners terug in Frankrijk waar op 18 juli de eerste individuele tijdrit over 58 kilometer op het programma staat. Op de voorlaatste dag, op 1 augustus, volgt de tweede tijdrit, dan over een afstand van 53 kilometer.

In de tussenliggende etappes krijgen de renners te maken met twee bergetappes in de Pyreneeën en twee in de Alpen. Voor het eerst sinds 1980 gaat het peloton in de tiende etappe in één dag over de Soulor, Aubisque, Aspin, Tourmalet en Peyresourde. Op 27 juli volgt in de etappe naar het ski-oord Les Deux Alpes de beklimming van de Croix-de-Fer en de Galibier. Een dag later gaat het peloton over de La Porte en de Madeleine.