Adri Mulder

Adri Mulder (47) neemt de ruwe banden van het journaal van de vorige dag door. “Soms heb je een half uur materiaal waarvan maar één minuut is uitgezonden. Jammer, even een beschrijving maken en op de plank ermee.” Adri Mulder werkt al 25 jaar bij de documentatie-afdeling van het journaal.

Ze is nu aan het werk in het stock-archief, waar de actuele banden worden opgeslagen. Ze beschrijft wat er van minuut tot minuut op te zien is. Alle redacteuren kunnen via hun computer zoeken in dat archief. Bij een reportage over Hoogovens kunnen opnamen zitten die bruikbaar zijn voor een item over jaarcijfers van dat bedrijf. “Dan hoef je niet per se weer een ploeg erheen te sturen.” Op het bandje van de opening van het Ajaxmuseum ziet ze een paar goede beelden van Johan Cruijff, 15 seconden daarvan zet ze weg op een aparte band. Ook Cruijf zal nog wel eens van pas komen. Mulder kijkt iedere avond naar de journaals. “Soms zie ik oude beelden en dan denk ik: hé dat is leuk, dat heb ik nog eens gestockt.” (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)