ZURING-PREITAART

Naar aanleiding van het recept voor Zure soep kreeg ik een brief van mijnheer Moree. Ik vond wat ik las zo interessant, dat ik u de inhoud niet wil onthouden.

“Als kind (geboortejaar 1933) kreeg ik als toetje vaak zuringmoes. Mijn moeder en beide grootmoeders waren afkomstig van Voorne en Putten, en van de Zuid-Hollandse eilanden. In die tijd hadden vele mensen daar een aantal zuringplanten in hun tuin; vroeger werd ieder jaar een rijtje planten gezaaid, later kon men ook vaste planten kopen. Merkwaardig genoeg haalde niemand het in zijn hoofd om zuring langs de dijken of in de weilanden te gaan plukken.

“Mijn moeder maakte het ook in voor de winter. Het werd kokend in kleine flesjes gedaan die goed werden afgesloten. Door het hoge zuurgehalte was het niet aan bederf onderhevig. Zelf vries ik de kort gekookte zuring soms in.

“Voor zover ik weet, was er geen enkele andere toepassing voor zuring dan deze zuringmoes. Het wordt elders in het land geloof ik ook wel zuringpap genoemd, wat het in feite ook is. Alhoewel ik een vreselijke hekel had en heb aan allerlei papsoorten, was ik altijd gek op zuringmoes. Ik maak het nog steeds (van een paar vaste zuringplanten in mijn tuin). Een flinke bos zuring wordt geplukt, goed gewassen en 'geritst', dat wil zeggen, de dikke nerven van grote bladen worden uitgetrokken. Dan wordt het met aanhangend water en een handvol rozijnen 'gesmolten' (heel kort gekookt). Het slinkt daarbij inderdaad geweldig.

“Vervolgens wordt er lammetjespap gemaakt van bijvoorbeeld een halve liter melk waarin ik een lepel bruine suiker doe en een snufje kaneel. Als de pap klaar is, worden al roerend de 'gesmolten' zuring en rozijnen erbij gedaan. Als kleine variant doe ik er een kwart (klein) theelepeltje vijfkruidenpoeder bij (zeker niet te veel want het gaat snel overheersen). Aan het eind van de oorlog hadden wij noch kaneel, noch suiker, maar wel via een omslachtige werkwijze verkregen suikerbietenstroop.

“De volgende generatie zal denk ik geen 'zuringmoes' meer maken net zo min als 'spek met peren' eten. Dit laatste is ook een typisch streekgerecht van Voorne en Putten en wordt daar nog vrij veel gegeten, (het doorregen spek is vervangen door een vette varkenskarbonade. Ik eet niet mee).

“In de late middeleeuwen zijn er vrij veel Vlamingen naar Voorne en Putten geëmigreerd. Mogelijk zijn beide gerechten door hen op Voorne en Putten terechtgekomen. Merkwaardig dat op het aangrenzende voormalige eiland Rozenburg noch zuringmoes, noch spek met peper werden gegeten.”

Met zuring kunt u ook het volgende doen:

Doe de bloem en het zout in een grote kom. Snijd de boter in stukjes en doe ze in de kom. Snijd dan met twee messen of met een deegsnijder de boter door de bloem tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Schep er 3 eetlepels water door en meng met een vork. Als het deeg nog te droog is er nog wat water bij doen tot u een samenhangende bal deeg kunt vormen. Wikkel het deeg in aluminiumfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast.

Snijd het deeg in twee stukken; één iets groter dan de andere. Doe het grootste stuk deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en rol het deeg uit tot een cirkel waar u een taartvorm van 23 centimeter doorsnee mee bekleed. Zet de vorm even weg en rol het andere stuk deeg uit tot een cirkel die u gebruikt als deksel. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe ongeveer de helft van spinazie en zuring in de met deeg beklede vorm. Schik er vijf plakken bacon en de plakjes prei op. Leg er de overgebleven vijf plakken bacon over en doe er de rest van de spinazie en zuring op. Maal er royaal peper over en leg er ten slotte het deegdeksel op. Knijp de deegranden dicht, kerf hier en daar wat inkepingen in het deksel zodat de stoom kan ontsnappen en zet 1 tot 1 uur en 15 minuten in de oven tot het deegdeksel goudbruin is. Dien op.

Voor 4 personen als lunchgerecht: Korstdeeg: 180 gram bloem 1 theelepel zout 150 gram ijskoude boter 3 tot 5 eetlepels ijskoud water Vulling: 200 gram verse spinazie, grondig gewassen en drooggeslingerd 100 gram verse zuring, grove stelen verwijderd 200 gram plakjes prei 10 dikke plakken bacon (circa 200 gram) versgemalen zwarte peper