XTC-laboratorium ontdekt in Kerkrade

ROTTERDAM, 22 OKT. De politie heeft gisteren in Kerkrade een xtc-laboratorium ontdekt in het huis van een 36-jarige inwoner van de Limburgse gemeente. Een 25-jarige man werd op heterdaad betrapt bij de productie van xtc-tabletten. De pillen worden onderzocht op de aanwezigheid van atropine.

De gevonden tabletten dragen dezelfde stempels als de xtc-pillen (met atropine) waar de afgelopen dagen tegen is gewaarschuwd. De politie, die vier verdachten aanhield, trof in het huis 30.000 xtc-tabletten aan en enkele tientallen kilo's grondstoffen voor de productie van de harddrug.

Naar aanleiding van het gebruik van zogenoemde atropinepillen op houseparty's wil minister Borst (Volksgezondheid) dat de gemeentelijke gezondheidsdiensten een grotere rol gaan spelen bij mega-dansfeesten. Ze zei dat gisteren in de Tweede Kamer.

De GGD kan ook bij de kleinere party's xtc-pillen gaan testen. Dit gebeurt nu alleen bij de grotere party's, zoals afgelopen weekeinde in Heerenveen. Die testen worden uitgevoerd door 'testbanken' die door Borst worden gesubsidieerd. De minister noemde het “buitengewoon misdadig” dat xtc-pillen met allerlei stoffen worden vervuild.

De Nijmeegse burgemeester d'Hondt, voorzitter van het Beraad van Korpsbeheerders, heeft laten weten dat zeker in zijn stad minder houseparty's zullen worden toegestaan als de politie onvoldoende toezicht kan garanderen. Volgens de burgemeester is de situatie in Nijmegen niet uniek. Ook elders in het land dreigt de politie het aantal houseparty's te beperken.