Verzorgster verdacht van dood van 22 bejaarden

KOPENHAGEN, 22 OKT. De Deense politie heeft een 32-jarige bejaardenverzorgster gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van 22 bejaarden, 15 vrouwen en 7 mannen in de leeftijd tussen 65 en 97 jaar, in een verzorgingstehuis in Kopenhagen. Een 50-jarige dokter wordt vervolgd wegens nalatigheid en mogelijk dood door schuld.

De verzorgster zou de “actieve euthanasie”, zoals de politie het officieel noemt, hebben gepleegd tussen augustus 1994 en dit jaar. Ze wordt tevens verdacht van de diefstal van ruim 200.000 gulden. Argwaan over de rol van de vrouw, die in maart werd ontslagen nadat ze enkele kleine diefstallen had toegegeven, ontstond toen bewoners vertelden dat er in het tehuis geruchten de ronde deden over “assistentie bij zelfdoding”.

Tegenover de rechter ontkende de verzorgster, die in afwachting van het proces in vrijheid is gesteld, gisteren de moorden. Ze verklaarde de morfine-injecties in opdracht van de dokter te hebben gegeven en slechts in een of twee gevallen op eigen initiatief te hebben gehandeld. (Reuter, AFP)