'Vervolg Friesland om storten slib'

LEEUWARDEN, 22 OKT. De provincie Friesland moet vervolgd worden wegens het storten van 4.700 kubieke meter verontreinigd baggerslib in het depot Meersloot in 1995.

Dit eiste procureur-generaal Van Kuijck gisteren in hoger beroep voor het Leeuwarder gerechtshof. De rechtbank achtte het OM in mei niet ontvankelijk. De provincie kon niet vervolgd worden, omdat het uitbaggeren van provinciale vaarwegen, het vervoer van bagger en de opslag daarvan tot de wettelijke bestuurstaak van de provincie behoren, aldus de rechtbank. Het OM ging in hoger beroep. De officier van justitie had eerder een geldboete geëist van 50.000 gulden. De aanklager betoogde dat het baggeren weliswaar een taak van de provinciale overheid is, maar dat de stort van het slib en het exploiteren van een baggerdepot daar buiten vallen.